Секрети вирощування здорової розсади

Секрети вирощування здорової розсади

Здавалося б, що може бути простіше, ніж виростити розсаду? Користуйся лише рекомендаціями, вказаними на упаковці – і матимеш хороший результат. Але чомусь виходить так, що одним це вдається досить успішно, а в інших і паростки з’являються пізніше, і на вигляд слабші, а інколи ще й хворіти починають. Тож, насправді секрети вирощування якісної розсади таки існують, і знати їх варто кожному городнику.

Перш ніж улаштовувати міні-городець на підвіконні потрібно відсортувати насіння по датах посіву. Різні сорти й гібриди, наприклад, овочевих культур відрізняються за строками дозрівання плодів, тому і саджати їх треба в певний час. При цьому, у даному випадку раніше – не значить краще. Якщо у вас на ділянці немає теплиці, що опалюється, то не поспішайте висаджувати розсаду, інакше вона переросте й перетвориться із кремезних богатирів на тендітних велетнів. Особливо це стосується гарбузових культур. Огірки, кабачки, гарбузи, дині, кавуни краще вирощувати в горщиках розміром не менше 8х8 см і не довше, ніж до появи 3–4 справжніх листків. Ці культури скоростиглі й світлолюбні, погано переносять пересадження, тому сіяти їх потрібно не раніше кінця квітня.

Зараз на ринку представлена безліч різних ґрунтових сумішей для вирощування розсади. На жаль, лише малий відсоток із них дійсно відповідає потребам рослин. Тому краще скористатися власною землею, як є у вас на городі, тим паче, що в подальшому після висадження рослини житимуть саме в ній. Основний компонент ґрунтосуміші для розсади – земля (городня, лісова, польова). Її необхідно заготовити ще з осені і перед використанням обов’язково знезаразити. Для цього її варто прогріти в духовці. Якщо дозволяє час, то ґрунт перед висадженням можна внести в приміщення на тиждень. За цей час у ньому прокинуться всі бур’яни і шкідники.
При посіві насіння дуже важливо на яку глибину його занурювати в ґрунт. У кожної рослини є свої вимоги. Зазвичай їх можна прочитати на упаковці. Якщо ж цього зробити неможливо, можна скористатися загальновідомим правилом: кожна насінина має бути покрита шаром ґрунту приблизно рівним його трикратній товщині. Але не забувайте, що деякі рослини взагалі присипати ґрунтом не потрібно. Наприклад, насіння селери достатньо розкласти в розсадному ящику і збризкати водою, так воно краще проросте.
Не забудьте перед посівом ґрунт добре зволожити і вирівняти. Насіння овочевих культур розкладаємо в борозенки на глибину 0,5–1 см, через 1 см і присипаємо вологою ґрунтовою сумішшю шаром 1,5–2 см. Після посіву контейнери вкриваємо поліетиленовою плівкою або спеціальним пластиковим ковпаком. До появи сходів розсадні ящики додатково вкриваємо непрозорим матеріалом. Який знімаємо з появою перших паростків.

Для оптимально розвитку розсади потрібно також гарне освітлення. В ідеалі світловий день повинен бути не менше 12 годин. Для цього можна використовувати спеціальні фітолампи. Звичайні лампочки для цієї мети не підходять, тому що вони ще й обігрівають рослини, розсада від таких «помічників» може одержати ще й опіки.
Для успішного росту розсади рослинам необхідні 2–3 підживлення мінеральними, органічними або універсальними добривами. Перше підживлення проводять, коли у паростків з’являється 2–3 листочки, останнє – незадовго до висадження сіянців на постійне місце. Урахуйте, що рідкими добривами користуватися набагато простіше, адже мінеральні гранули потрібно розчиняти у воді мінімум добу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x