«Чорна ніжка»: боротьба і профілактика

«Чорна ніжка»: боротьба і профілактика

Одна з найпоширеніших хвороб розсади «чорна ніжка» – це просторічна назва гнилі кореневої шийки сіянців. Найчастіше вона пошкоджує розсаду томатів, перцю, баклажанів, огірків, капусти, редису, салату, а також у петунії та інших квітів. Виникає раптово і швидко поширюється по всіх рослинах. Боротися з нею потрібно швидко і оперативно, бо за лічені дні вона може знищити плоди вашої тривалої праці.
«Чорна ніжка» – це грибкове захворювання, яке вражає багато овочевих культур на стадії паростків, особливо в парниках і теплицях. Декілька видів грибків, які є типовими ґрунтовими організмами. Вони живуть у ґрунті, поширюючись від рослини до рослини на рівні корінців, обумовлюючи виникнення нових вогнищ хвороби. Збудники хвороби зберігаються в ґрунті на рослинних залишках і на насінні.
Найбільш згубна хвороба для овочевих культур. Хвороба проявляється дуже рано окремими вогнищами. Стебло ураженої рослини біля кореневої шийки тоншає і темнішає, утворюючи характерну перетяжку. Листя жовтіє і звивається. Хворі рослини пригноблені, легко висмикуються із ґрунту. Хвороба приводить до масової загибелі рослин. Тож, якщо з’явилися ознаки захворювання, то заходи боротьби слід вживати негайно.

При перших проявах чорної ніжки акуратно видаліть разом з коріннями ушкоджені кущики, а потім полийте всю розсаду розчином (1 ч. л. харчової соди на склянку води). Ґрунт замульчуйте просмаженим і охолодженим піском шаром 1-2 см або сумішшю піску й попелу. Потім протягом декількох днів не поливайте рослини.
Розвитку чорної ніжки сприяють надлишкове зволоження ґрунту, низька температура й погана освітленість, загущений посів і густа посадка, відсутність достатньої вентиляції та запізнювання з пікіровкою розсади. Захворювання сильніше за все розвивається на кислому ґрунті. Для попередження ураження розсади капустяних рослин чорною ніжкою необхідний правильний догляд за нею.
Зрозуміло, що краще запобігти появі захворювання, ніж потім із ним боротися. Для профілактики захворювання перед посівом насіння і перед пікіровкою сходів слід внести в ґрунт колоїдну сірку (у розрахунках 5 г/м кв.) і марганцівку (5 г на 10 л). Обов’язковими прийомами є систематичне провітрювання парників, теплиць і плівкових укриттів, розпушування ґрунту. Для підсушування ґрунту і для посилення утворення додаткового коріння застосовують підсипання сухого піску до рослин шаром до 2 см.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x