У хворих на туберкульоз на Черкащині з’явиться «провайдер»

У хворих на туберкульоз на Черкащині з’явиться «провайдер»

Так Черкаська організація «Від серця до серця» із першого січня і до кінця 2018 року здійснюватиме на всій території Черкащини психосоціальний супровід хворих на туберкульоз, який відбуватиметься за підтримки Всеукраїнської мережі «100 % життя». Про це представники БО «Від серця до серця» повідомили на прес-брифінгу, присвяченому Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом.

Сумна статистика цього захворювання на Черкащині говорить, що лише за 2017 рік уперше захворіли на туберкульоз понад 600 осіб. А за останні три роки область міцно тримає позиції 15-16 місця за рейтингом щодо показників захворюваності на туберкульоз по Україні, як зазначає головний позаштатний фтизіатр Черкаської обласної державної адміністрації Дар’я Левандовська.

– Проект передбачає такі цілі, як забезпечення особам, які захворіли на туберкульоз першої–третьої стадії або ж перейшли на амбулаторне лікування безперервне лікування, тобто контролювати, щоб такі люди не переривали свого лікування через зовнішні обставини – втомилися, забули, особисті проблеми тощо, – розповіла зазначила Наталія Несват, регіональний лідер ТБ-спільноти у Черкаській області.

Психосоціальний супровід – значить, що після того, як хворий на туберкульоз пролікувався відповідний час у стаціонарному відділенні тієї чи іншої лікарні, після виписки до кінця всієї тривалості лікування (а це від 6 до 12 місяців, залежно від форми захворювання) отримує підтримку соціальних працівників БО «Від серця до серця» (якщо це Черкаси чи Черкаський район) або ж ними займається так званий дот-провайдер (якщо це жителі області).

Тобто щодня до пацієнта приходить спеціальна людина із пігулками й стежить, аби хворий прийняв свою дозу ліків. Водночас, обов’язково стежить за самопочуттям пацієнта, алергічними реакціями,проводить скринінг найближчого оточення хворого, комунікує із фтизіатрами. Наразі під таким супроводом БО «Від серця до серця» перебуває вже понад 70 осіб.

– На сьогодні, окрім соціальних працівників і керівників проекту, у ньому задіяно дуже багато працівників, дот-провайдерів, тих самих фтизіатрів при районних лікарнях. Тому він складний для виконання, але важливий, тому що його мета – «покласти пігулку до рота», – наголосила Наталія Несват. – Водночас, така підтримка хворих була б неможлива без взаємодії із владою – обласним туберкульозним диспансером та самою Черкаською ОДА. Лише вчора, наприклад, відбулася зустріч щодо роз’ясненню найважливіших практичних питань.

Також Наталія Несват, є лідером ТБ спільноти у Черкаській області, у межах проекту, який впроваджується БО «Світло надії» за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та спрямований на підтримку та інституційний розвиток ТБ спільноти. У межах цього проекту зусилля будуть спрямовані на підтримку та розвиток потенціалу ТБ спільноти, залучення НУО та лідерів ТБ спільноти до формування національної та регіональних політик у сфері протидії туберкульозу, популяризацію кращих світових моделей профілактики та лікування, а також забезпечення сталості програм за кошти місцевих бюджетів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x