У Черкасах показали трейлер про однойменний тральщик

Тизер воєнної драми показали вчора в готелі «Оптіма», про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».
Кінострічка знята на основі реальних подій. У ній висвітлено вияв опору екіпажу тральщика «Черкаси», який тримав три тижні оборону і відбивав атаки військ РФ чотири роки тому. Це єдиний корабель із тринадцяти, якому вдалося втримати український стяг на своєму флагштоку на озері Донузлав під час анексії Криму.
Зйомки фільму відбулися в трьох локаціях: в Очакові, Одесі та Чернігівської області.
Загальний бюджет фільму становить 40 мільйонів, понад 17 мільйонів (42 %) коштів виділили «Держкіно», решта – приватні інвестиції.
– Приємно, що ми сьогодні долучилися до цього заходу і зможемо залучити черкасців, нашу бізнес-спільноту для того, щоб цей фільм вийшов на екрани. Адже це є важливим елементом протидії агресору, а також є вагомим для молодіжно-патріотичного виховання та об’єднання нації, – зазначив Юрій Ткаченко, голова Черкаської ОДА під час презентації трейлеру.
Пилип Іллєнко, керівник Державного агентства України з питань кіно, зауважив: «Ми ухвалили рішення підтримати це кіно, бо це сторінка історії, яку мають знати всі. Надзвичайно важливо показувати українцям наших героїв».
Консультантом фільму став реальний командир тральщика «Черкаси» Юрій Федаш, почесний громадянин міста Черкаси, а до акторського складу увійшли моряки, які служили на кораблі навесні 2014 року.
– Рівно чотири роки тому я залишився без корабля, а Україна – без Криму. Якби хоч один синьо-жовтий прапор лишався на території Криму, то він би не був захопленим, – зазначає Юрій Федаш і додає: – Я не вважаю це якимось героїзмом. Герої зараз на Донбасі. Тоді було мирне життя і ніхто не знав, що розпочнеться війна. В умовах відсутності плану, бойових розпоряджень треба було швидко ухвалювати рішення та розуміти відповідальність за них.
Як розповів режисер фільму Тимур Ященко, для нього важливою була сама життєва історія, а не документальна точність, тому в стрічці багато художнього домислу. Юрій Федаш хоч і визнає певні суперечки з режисером, але стверджує, що у фільмі близько 70 % правди.
– Мене вразило, що команда пішла в бій, знаючи, що програє. Для мене це було неабияке геройство і своєрідне зародження душі нації. Це фільм про дорослішання нашого народу, – Тимур Ященко.
Цікавим є те, що саме з тральщика пролунав перший постріл бойової зброї у бік ворога.
Музичний супровід до фільму буде робити співачка Катя Чілі. Режисер запевняє, що її трек стане свого роду авторським музичним коментарем до драми. Прем’єра запланована цьогоріч на День Незалежності України.

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x