Писанковий «Вирій» презентували у Черкасах

Писанковий «Вирій» презентували у Черкасах

Учора в Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття виставки відомої черкаської майстрині й писанкарки Лідії Колесник. Експозиція «Вирій» включає в себе понад 100 яєць, виконаних у різних техніках: травлянки, авторські, виконані восковим розписом, і традиційні писанки, що притаманні Черкаському регіону. Про це повідомляє власний кореспондент.

Про виставку мисткиня мріяла досить довгий час. Проте писанки постійно розліталися, роздавалися – ніколи не затримувалися після Великодня. Проте одного разу сказала собі «Досить залишати за собою довгобуди» і вирішила знайти час, сили і створити, зрештою, цю виставку.

– Так, із настанням нового року, щоранку із 5-ї до сьомої у мене був час перед школою і роботою, щоб створювати красу. До всього, дуже допомогли із вільним часом ось ці тривалі карантини. Здається, їх оголосили ніби спеціально для того, аби я завершила підготовку до виставки, – жартує писанкарка. – Вдалося підготувати близько 130 експонатів, здебільшого із курячих яєць. Є також і з перепелиних, качиних і гусячих, але небагато. Проте ніколи у свої практиці не використовувала страусиних яєць, вочевидь, через те, що вони не надто поширені були у нашій місцевості.

Так для поціновувачів образотворчого мистецтва мисткиня представила близько 50 травлянок, тобто писані на коричневих яйцях із протравленням в оцті, 50 кольорових авторських писанок із унікальними візерунками та близько 30 писанок із відтворенням традиційних візерунків Черкащини за книжкою Вадима Мицика.

– Назву «Вирій» шукала насправді довго. Були в голові різні думки й варіанти, від латинського вислову Горація «Від самого початку» і до казково-історичної «Яйце-райце». Проте це все заїжджені назви. І раптом із підсвідомості сплило слово «вирій» – це той світ в уяві наших пращурів, у який відлітають птахи. Коли у нас зима, то всі зернинки, рослинки й тваринки живуть у загадковому вирії. От і митець, коли пише писанку, він переноситься в інший світ на крилах натхнення, тож вирій і є цей казковий творчий світ, – розповідає Лідія Колесник.

Також на виставці представлять три ляльки у традиційному одязі Черкащини, а також кілька невеличких ляльок як доповнення до писанкової експозиції. «Вирій» тішитиме черкасців протягом півроку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x