Геннадій Бобов допоміг громаді Виграєва

Геннадій Бобов допоміг громаді Виграєва

Село Виграїв – один із найбільш мальовничих куточків Черкащини та Корсунщини – розташоване на узгір’ях та в долині, серед надзвичайно гарного соснового лісу.

Блукаючи стежками рідного краю, немов зазираєш у казку, потрапляєш на лісові галявини, поринаєш у чудову природу, яку прикрашають хвойні, листяні та мішані ліси, ставки й луги, сади і родючі поля. Окраїну населеного пункту звеличує незрівнянна краса річки Рось. А далі, немов потрапляєш в історичне минуле свого села, назва якого сягає глибокої давнини й походить від відомої історичної події – виграної битви українських козаків під проводом Богдана Хмельницького над польською шляхтою. У 1648 році невеличке село Горохівець, під яким відбулася ця славетна історична битва, було перейменовано на село Виграїв. Нині це красиве село з незвичними мальовничими краєвидами, по-господарськи доглянуте, чисте, охайне, упорядковане. Воно єдине з такою назвою на карті України.

Нині в селі нараховується 300 сільських дворів із населенням 420 жителів. Переважна кількість населення села Виграїв є, звичайно, пенсіонерами, але також у селі проживають і 37 діток до 18 років, із яких четверо – немовлята до 1 року.

У селі є сільська рада, нова будівля Будинку культури, бібліотека, магазин, відділення зв’язку та фельдшерсько-­акушерський пункт. У ФАПі зроблено капітальний ремонт, підведена вода та каналізація. Ці всі роботи були виконані за сприяння народного депутата України Геннадія Борисовича Бобова.

Ще є приміщення школи, яка має свою понад сторічну історію, адже була побудована в далекому 1914 році ще при земстві. У ній мали змогу отримувати освіту діти селян. А зараз, після реорганізації навчального закладу, Екологічною лігою України на базі Виграївської школи створено навчально-просвітницький центр «Екологічна варта», в якому постійно навчаються та оздоровлюються діти з різних місць України і проводяться всеукраїнські семінари, зустрічі науковців, природоохоронців.

Центр села прикрашає велика централь­на площа, де проводяться всі урочисті заходи. У 2008 році на святому місці коштом уродженця села Виграїв Івана Володимировича Артазея побудували прекрасний храм Покрови Пресвятої Богородиці. У тому ж році створили і музей козацької слави, в якому постійно проводять екскурсії для всіх охочих. Частими відвідувачами там стали і школярі, і місцеві жителі, і туристи та гості з різних куточків України.

Визначними місцями села є Різаний яр та Культурний ярок. Багато всього випало на долю людей нашого краю, багато про що пам’ятає наша земля. Культурний ярок – це місце, на якому завершилась битва, що увійшла в історію як «Битва під Корсунем 1648 року». На місці битви й у центрі села встановили пам’ятні знаки та дубовий хрест як пам’ять про загиблих воїнів. Різаний яр – це місця, що пов’язані з трагічними подіями Другої світової війни.

Помітне місце в центрі села займає стела, на котрій зображено портрет козака Микити Галагана, уродженця Корсунщини. Він пожертвував своїм життям заради перемоги, завівши польське військо в урочище Горохова діброва, в якому Богдан Хмельницький спланував місце для переможної битви. Біля стели у 2012 році було проведено урочисте відкриття та запалення першого блакитного вогника газопроводу, який був уведений в дію завдяки допомозі Геннадія Борисовича Бобова. З того часу селяни отримали блакитне паливо у своїх домівках. Після створення територіальних громад село Виграїв стало частиною Моринської ОТГ.

Найбільша цінність нашого села – люди, ті, що обробляють землю, доглядають худобу, вирощують хліб, чи просто дбають про те, щоб село було упорядковане, чисте, щоб місцеві жителі мали можливість отримати найнеобхідніші послуги та блага цивілізації. Зокрема, без перебільшення однією із найважливіших потреб у селі є своєчасне отримання жителями медичних послуг. А зважаючи на те, що в населеному пункті проживає близько 300 пенсіонерів і понад 50 інвалідів, одразу стає зрозумілим, що таким людям украй необхідна вчасно надана якісна медична допомога. Комусь потрібно виміряти температуру, тиск чи вміст цукру у крові, комусь – зробити фізіотерапевтичну процедуру, зважити малюка, дати пораду, порекомендувати ліки. З усіма такими проблемами та запитаннями не поїдеш до міста, до найближчої лікарні – не завжди дозволяє здоров’я і матеріальні статки. Тому сільський ФАП повинен мати все необхідне обладнання, щоб не потребували жителі Виграєва їхати за десяток кілометрів задля того, щоб отримати допомогу.

Саме тому, знаючи про добрі справи Геннадія Борисовича Бобова, ми звернулися з проханням допомогти придбати для ФАПу необхідне обладнання до народного обранця. Геннадій Борисович Бобов ніколи не полишав поза увагою прохання своїх земляків, завжди турбувався про сільську освіту, медицину, культуру, спорт, про якість доріг. От і цього разу швидко відреагував на наше прохання. Вже за кілька тижнів обладнання прибуло до Виграєва. Ми навіть не очікували, що так швидко наш ФАП зможе порадувати нас усіх новим та якісним медичним приладдям: сумкою-укладкою, укомплектованою всім необхідним для відвідин пацієнтів удома, ртутно-кварцовим опромінювачем та інгалятором, яких особливо не вистачало у ФАПі, тонометром, глюкометром із тестовими смужками, напільними вагами, котрі постійно потрібні для діагностики стану здоров’я наших жителів. Тож сьогодні можна з радістю починати роботу на якісному й новому обладнанні. Дуже добре, що в нашій країні є люди, котрі мають можливість і постійно підтримують у складний час тих, хто дійсно потребує допомоги, такі, як наш земляк Геннадій Бобов. Адже село житиме доти, доки про нього будуть дбати і його будуть щиро любити.

Галина Миколаївна Чередник, в.о. старости села Виграїв

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x