На Золотоніщині перемерзли озимі

На Золотоніщині перемерзли озимі

Наприкінці січня 2014 року на території Золотоніського району склались надзвичайно несприятливі умови для перезимівлі озимих культур. З 24 січня встановилась холодна погода з середнім температурним фоном на 6-12 °C нижче кліматичної норми. Мінімальна температура повітря упродовж чотирьох діб знижувалась до -20 °C, а в ніч з 30 на 31 січня – до -24-30 °C. При цьому висота снігового покрову склала 2-3 см.

Про це «Новій Добі» повідомили в управлінні агропромислового розвитку Золотоніської райдержадміністрації.

Зниження температури повітря при мінімуму снігу призвело до утримання низьких температур (-10,3, -13,4) протягом 10 днів на глибині вузла кущення. Глибина промерзання ґрунту досягала 56 см.

Такі умови призвели до сильного пошкодження надземної частини озимих та загибелі частини посівів озимини – слаборозвинених рослин озимої пшениці та особливо озимого ячменю і озимого ріпаку.

Відновлення вегетації озимих проходило в умовах зниження запасів вологи в верхніх шарах ґрунту через дефіцит опадів (20,9 мм за березень), часті нічні заморозки та сильні вітри.

Сукупність цих факторів призвела до випадання рослин озимої пшениці, озимого ячменю і особливо озимого ріпаку, в якого відмічається сильне ураження морозами кореневої системи.

Комісійне обстеження посівів озимих в господарствах району дало такі результати:
– 61 % озимих знаходяться в доброму стані. Це основні площі озимої пшениці (7,6 тис. га) та озимого жита.
– 30% посівів знаходяться в задовільному стані, з них пшениці 2,9 тис. га, озимого ячменю – 0,9 тис. га, ріпаку – 0,7 тис. га.

На жаль, загинуло 805 га озимого ріпаку, найбільша площа в ДП АФ «Іскра» – 545 га, 760 га озимої пшениці, знову ж найбільша площа загибелі в ДП АФ «Іскра» – 731 га та 316 га озимого ячменю. На пересів загиблих озимих складені програми та виділені матеріальні ресурси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x