Обережно, побутовотехнічні шахраї!

Придбання побутової техніки – справа не проста. Аби купити саме те, що потрібно, доводиться добре попорпатися в параметрах, інструкціях і відгуках. Продаж вживаної побутової техніки – справа не менш кропітка. В іншому випадку є ризик потрапити на гачок шахраїв. Ви здивовані? Здається – нащо шахраям вживана техніка? Насправді все просто. І втратити можна чималі кошти.

Отже я продавала пральну машину. Звичайно подала об’яви на сайти безкоштовних оголошень. Але ж нащо чекати покупця, який прочитає моє оголошення, якщо є покупець, який сам написав, що йому потрібна техніка, саме та, яку я продаю? Отже рубрика «Побутова техніка. Куплю», об’яви, що складаються зі слів «куплю пральну машину» і низки назв торгових марок, серед яких і та, яка стоїть у мене серед кімнати і мріє потрапити в добрі руки. Телефоную по кільком телефонам. Домовляюся про зустріч. Цікаво, що одні люди кажуть, що матимуть на увазі, інші наполегливо домовляються про зустріч. При чому, в той час, коли мені не дуже зручно. І я біжу, аби встигнути, захекана влітаю в хату, і на півгодини раніше за домовлений час телефонує «покупець», – «Я вже під дверима». Почуття самозбереження і збереження власного майна – чомусь не включилося. Напевно тому, що «Покупець» дуже презентабельно виглядає, посміхається і складає враження чемної, доброзичливої людини. Трохи бентежить його наполегливість, але то таке. Може йому моя машинка пральна – край як потрібна. З тим і пускаю абсолютно незнайому людину в хату і супроводжую до техніки, що продаю.
Він пройшов в кімнату, роздивився машинку і попросив її підключити аби перевірити чи працює мотор. Ну ніби логічно, як ти машинку інакше перевіриш, не купляти ж кота в мішку. Отже «покупець» включив машину на режим віджиму і почав дослухатися. Потім сказав, що розбирається в пралках і повідомив, що не працює помпа. Можливо звісно, що він помиляється, тож аби перевірити, запропонував налити 2 літра води через резервуар для порошку. Таким чином, мовляв, відбудеться тестування, чи відкачає машинка воду. Ми знову поставили машинку в режим віджиму. Мотор взагалі не запрацював. «У вас не робоча машинка, – повідомив «покупець», – Полетіла електроніка. Куплю за 800 грн».

Я в шоці. Моя машинка була в ідеальному стані. Міняю тільки тому, що потрібна ємніша і потужніша. Він почав вмовляти. Казав, що тепер з пралки не можна злити воду і вона просто заіржавіє з водою всередині. А заміна електроніки – це величезні кошти, і мені не буде сенсу цим займатися, краще продати йому за 800, ніж комусь за 500. Бо кому потрібен мій брухт.

От це мене і протверезило. Я знала, що в будь якому разі вода з пралки абсолютно легко зливається через нижній люк на передній панелі. І моя пральна машина в прекрасному стані. І останнє прання в ній було звичайнісіньким, з усіма етапами, як належить.
Отже «покупець» пішов, але сказав, щоб телефонувала, коли надумаю.

Я абсолютно без проблем злила з машинки воду. І того ж дня проконсультувалася з фахівцями. Мені повідомили, що я потрапила на шахрая. Такими маніпуляціями, як він проробив з моєю пралкою, збиваються налаштування. Не буду вдаватися в технічні подробиці, але насправді все дуже просто. Потім машинка купляється за безцінь, як металобрухт, ремонтується і продається за пристойні кошти.

Тож тепер чекаю майстра аби відновити налаштування електроніки, якщо вони злетіли. Але мене обнадіяли. Адже може бути варіант, що пралка просто «задумалася», тому що вода ніби в ній і була, але дуже мало для спрацювання помп і руху барабана. Отже прийдеться втрачатися на справжнє тестування і можливий ремонт, адже продавати пральну машину в «задуманому» стані я не хочу.

Знаєте, схожа ситуація у нас була і з холодильником. Там «покупець» попросив включити холодильник на максимальний режим охолодження відразу після довгої перерви в роботі. Ми тоді не погодилися. Бо якось зовсім не логічно було. Та й вдома я була не сама, воно якось впевненіше себе почуваєш і не ведешся, коли тебе наполегливо просять зробити якусь дурню.

Отже аби інші не потрапляли в схожі халепи, я зателефонувала на сайт безкоштовних оголошень «От и До», адже саме звідти я брала номери телефонів, по яким шукала покупців на свою побутову техніку. Повідомила про ситуацію. Просила, хай би хоч якесь попередження написали про можливі шахрайства, аби люди були пильними. Не погодилися. Адже документів, що підтверджують шахрайство у мене немає. Ну в принципі логічно. Але подавати заяву в поліцію щодо збитих налаштувань на пралці якось смішно. А шахраї цим користуються.
Отже друзі, порада: перед продажем побутової техніки порадьтеся з фахівцями, яким чином демонструвати покупцям те, що вона в належному стані і проконсультуйтеся, які дії можуть вивести техніку з ладу. Адже незнання таких речей може призвести до чималих втрат. З власного досвіду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x