На Звенигородщині краєзнавці відзначили 180 років від дня народження Юхима Кримського

На Звенигородщині краєзнавці відзначили 180 років від дня народження Юхима Кримського

Днями у центральній районній бібліотеці відбулася зустріч краєзнавців, письменників, поетів і просто небайдужих людей Звенигородщини, присвячена ювілейній річниці від дня народження Юхима Кримського, де учасники заходу мали змогу ознайомитися з маловідомими архівними документами, поспілкуватися, згадати історичні події, поговорити про слід, який залишив Ю.С.Кримський в історії міста. Про це «Нова Доба» дізналася в Звенигородській районній раді.

Довідково: на початку квітня минає 180 років від дня народження Юхима Степановича Кримського – літератора, краєзнавця, педагога і видавця, автора підручників і методичних посібників з географії, арифметики, мови, брошур на етнографічно-побутові теми, краєзнавчих і бібліографічних праць, батька відомого академіка, історика, письменника і перекладача, одного з організаторів Академії наук України, нашого земляка Агатангела Кримського.

У 1882 році заснував у м. Звенигородка друкарню, де видавав власні твори. У 1899 відкрив бібліотеку для народу, в яку передав 2,5 тис. книг, а також альбоми репродукцій творів образотворчого мистецтва, періодику, географічні карти.

Сьогодні голова районної ради Володимир Кучер разом з Віктором Удалінським, Феофаном Білецьким, Вадимом Мициком відвідали міське кладовище, де вшанували пам\’ять славного земляка і поклали квіти до його могили, яку три роки тому опоряджено працівниками районної ради та встановлено хрест із меморіальною табличкою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x