Черкаські студенти долучилися до боротьби з корупцією

Черкаські студенти долучилися до боротьби з корупцією

27 березня 2018 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького у межах кампанії «Студенти проти корупції» відбулась зустріч із представниками Національного антикорупційного бюро України. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького

Спікерами заходу стали директор Одеського територіального управління НАБУ Володимир Деулін, спеціаліст із інституційного розвитку Проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору» ПРООН Тетяна Гриценко, менеджер навчальної платформи Відкритого офісу НАБУ Яна Ризик, прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра та детектив НАБУ. Основними темами обговорень були специфіка антикорупційної реформи, система роботи антикорупційних органів та особливості діяльності НАБУ як антикорупційного правоохоронного органу.

– Ми щиро переконані в тому, що студенти — це наше майбутнє. Саме вони через деякий час будуть формувати порядок денний нашої держави, і нам важливо, щоб молодь розуміла, що наразі є в нашій країні, які можливості, органи, інституції і як вони працюють. Можливо одного дня дехто із студентів стане нашим колегою. Саме на них покладаємо надії в боротьбі з корупцією в державі, – ділиться думками прес-секретар Національного антикорупційного бюро України Світлана Оліфіра.

Про Програму розвитку ООН в Україні студентам розповіла Тетяна Гриценко. Вона зазначила, що головною метою ПРООН є допомога Україні в реалізації Цілей сталого розвитку.

— Робота ПРООН щодо реалізації Цілей сталого розвитку здійснюється за трьома основними напрямками: реформа врядування, розбудова миру та відновлення районів, постраждалих від конфлікту, реформування природоохоронної та енергетичної політики з акцентом на інноваційному й енергоефективному економічному розвитку, що не несе шкоди для довкілля, — зазначила в своєму виступі Тетяна Гриценко.

Зустріч пройшла в інтерактивному та динамічному режимі. Учасники мали можливість активно обговорювати порушені проблеми, висловлювати свої думки та пропозиції щодо боротьби з корупцією в Україні.

Під час відеопрезентації структурних підрозділів та функцій НАБУ студенти дізналися про сферу діяльності співробітників, конкурсні умови працевлаштування на посади детектива та аналітика бюро. Також студентів Черкаського національного цікавив розмір заробітної плати детективів антикорупційного бюро.

Детектив НАБУ пан Олександр детально розповів, що кожен робітник бюро має чітко визначену суму зарплатні, яка прописана в законодавстві України. На розмір окладу також впливає стаж, наявність кандидатського ступеня. Однак, зауважив він, працівники НАБУ не отримують додаткових грошових премій.

Під час дискусії студенти ставили запитання про діяльність НАБУ, про те, яким чином бюро бореться з корупцією в сфері дорожнього будівництва, яким чином детективи визначають корупціонерів, як НАБУ ставиться до методів допиту з поліграфом. Цікавим стало запитання про випадки корупції в середині антикорупційного бюро. На нього дав відповідь директор регіонального управління Володимир Деулін. За його словами, майбутні працівники НАБУ проходять ретельну перевірку, яка складається з п’яти етапів. До того ж, як зазначив Володимир Деулін, в структурі бюро є Управління внутрішнього контролю з відповідними функціями.

Для студентки навчально-наукового інституту історії і філософії Надії Павлової інформація була цікавою та корисною:

— Я була членом студентського антикорупційного агенства, і діяльність НАБУ мені відома. Після зустрічі ми маємо більше конкретної інформації про особливості роботи цієї структури.

Експерти також представили резонансні розслідування та затримання корупціонерів за сприянням НАБУ. Учасники переглянули короткий відеокурс, як необхідно оформлювати та подавати заяви про випадки корупції до бюро.

Студенти, які на думку представників НАБУ були активними під час зустрічі та поставили найцікавіші запитання, отримали в подарунок чашки з логотипом бюро.

Серед учасників заходу працівники НАБУ провели анкетування щодо обізнаності громадян про діяльність державних антикорупційних структур, а також їхньої позиції щодо роботи бюро та довіри до Національного антикорупційного бюро України.

– Ми продовжуємо практику безпосередніх зустрічей студентів із тими людьми, які роблять сучасну політику, громадський порядок і ведуть боротьбу з корупцією. Коли студент може поставити питання учаснику процесу, отримати інформацію з перших вуст, він відчуває себе частиною суспільства та прагне змінити країну на краще, – підсумував перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x