Готуємося до Великодня

Готуємося до Великодня

Секрети вдалої паски

Великодня паска – хліб особливий, і потребує надзвичайно поважного ставлення. Інколи навіть ретельне дотримання всіх порад рецепту не дає бажаного результату. А оскільки сам процес випікання є затратним, не лише в плані часу, а й коштів, надзвичайно важливо знати всі його секрети й особливості.

Розпочинати підготовку варто ще на етапі закупівлі інгредієнтів. Купуючи дріжджі для паски, ретельно перевіряйте дату виготовлення. Якщо треба, не соромтесь понюхати продукт. Борошно – один з найважливіших складових під час приготування паски. Воно повинне бути вищого ґатунку, свіже і не вологе. Придбані продукти теж варто попередньо підготувати. Всі інгредієнти для тіста мають бути однієї температури. Борошно для цього заносять на кухню звечора напередодні роботи, яйця, масло і молоко виймають з холодильника за 2-3 години. Спеціалісти радять приступати до випікання великоднього хліба з гарним настроєм і розумінням важливості справи. Досвідчені господині не соромляться перехрестити тісто чи й проказати над ним молитву. Науці не відомо, чи впливають такі дії на саме тісто, а от на ставлення господині до своєї роботи – однозначно.

Щоб паска була пухкою, тісто потрібно добре вимісити. Зазвичай грудку тіста для 2-3 невеликих пасочок вимішують не менше півгодини. «Готове» тісто легко відлипає від рук та стільниці. Тісто для паски не повинно бути рідким (паски розпливуться і будуть плоскими) і не повинно бути густим (паски будуть дуже важкими і швидко зачерствіють). Щільність найкраще визначати за допомогою ножа. Тісто має бути таким, щоб його можна було розрізати, і воно до ножа не прилипало. Ретельно вимішане тісто має зовсім відставати від рук чи столу. Підходити його лишають тричі: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми.

Тісто у форми викладають десь на 1/3 їхньої висоти і чекають, доки воно підніметься до країв форми. (На це піде близько 1 – 1,5 год.) Пасхальне тісто не любить протягів, а любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30–45 ° С. Готові до випічки паски змащують яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом, посипають горішками, великозернистим цукром і сухарями. Щоб паска піднялася рівно, перед випіканням в її середину встромляють дерев’яну паличку. Через певний час паличку виймають. Якщо паличка суха, значить паска готова.

Випікання паски не менш відповідальний процес, ніж її формування. Її випікають в зволоженій духовці (для цього в низ ставлять ємність з водою) при температурі 200–220 ° С. Пам’ятайте: для паски потрібна значно менша температура, ніж для хліба. Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хв, середні, масою 1 кг – 45 хв, великі, масою 1,5 кг – 1 год., а найбільші, від 2 кг – 1,5 год. і більше. Не забувайте, що паска дуже боїться протягів. Коли заглядаєте в піч, у жодному разі не можна відчиняти надвір вікно чи двері. Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером. Якщо паска тріснула зверху, то цю тріщину повторно змастіть жовтком. І вона трохи затягнеться.

Готовність паски перевіряють сірником чи дерев’яною паличкою, проколюючи її. Якщо тісто не хапається за них – страва готова. Хліб виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне.

Фарбуємо яйця
 Якщо ви зберігаєте яйця в холодному місці, то перш, ніж варити їх, потримайте не менше години в теплі. І шкаралупа не трісне, і корисні речовини залишаться цілішими.
 Щоб яйця не тріскалися під час варіння, можна робити в них голкою маленькі отвори з одного кінця. Також допомагає 0,5 ч. л. солі, розчинені у воді під час відварювання.
 Якщо використовуєте штучний барвник, перед початком фарбування протріть яйця спиртом або мильним розчином. Фарба буде лягати без розводів.
 За народними звичаями фарбувати яйця потрібно в Чистий Четвер – останній четвер перед Великоднем. З практичної точки зору це теж найдоцільніший час.
 Щоб крашанка блищала, після фарбування змастіть її олією і витріть сухою тканиною.
 Якщо ви хочете, щоб яйця були пофарбовані і з середини, потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і у деяких місцях проткнути шкаралупу голкою, а потім кип’ятити ще півтори хвилини.
 Яйця можна пофарбувати «в цятку». Для цього їх мокрими потрібно ретельно обваляти в сухому рисі, щільно замотати в марлю, а кінці марлі зав’язати. Потім опустити у відвар лушпиння або інший барвний розчин і варити, як звичайно.
 Якщо обмотати яйце різнокольоровими нитками, можна отримати ефект красивих розводів на ньому.
 Щоб отримати мармуровий ефект, загорніть яйце в лушпиння цибулі, а потім у будь-який бавовняний матеріал.
 Ефект «гілок дерева» можна отримати, приклавши до яйця гілки петрушки, а потім замотавши в марлю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x