ЗДОРОВ'Я


Новина із категорії: Здоров'я, RSS

Роздрукувати        Друкована версія

Печія, як один із симптомів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби

Дата: 9-04-2018, 10:03.

Печія, як один із симптомів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби Пацієнти на прийомі у лікаря-гастроентеролога часто скаржаться на печію. Вона є причиною харчового навантаження, а іноді може бути одним із симптомів деяких хвороб – гастрит, грижа стравохідного отвору діафрагми, виразкова хвороба, остеохондроз, різні нервові хвороби, а також гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

Як пояснює лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні Леся Савченко, при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі відбувається закид кислоти або жовчі зі шлунка у стравохід, що спричиняє опік тканин. Це захворювання характеризується розвитком запальних змін слизової оболонки стравоходу. Хвороба небезпечна, адже при регулярному подразнені стравоходу кислотою, можуть виникати виразки та рак стравоходу, ерозія або навіть хвороба Барретта.

Головними симптомами гастроезофагеальної рефлюксної хвороби є відрижка кислим, біль за грудиною, хронічний кашель, довготривалі фарингіти, стоматити, афти у ротовій порожнині, карієс та печія.

Печія – це зворотній закид кислоти із шлунка у стравохід. Найчастіше пацієнти печію характеризують як відчуття дискомфорту, печіння, жару та тепла за грудиною. Печія може епізодично виникати у здорових людей через неправильне харчування. Аби запобігти виникненню печії лікар рекомендує слідкувати за своєю вагою та вести індивідуальний щоденник на печію.

– У кожного свої причини печії. Зазвичай, це ті люди, які люблять м’ятні жуйки, кавомани, їдять смажену, гостру, пряну їжу. Час від часу у них можуть виникати епізоди печії. Також її можуть спровокувати пізні вечері, переїдання, носіння тісного одягу, прийняття горизонтального положення після прийому їжі, робота з нахилами тулубу вперед, – зауважує лікарка. – Достатньо буває не провокувати печію, тоді не треба медикаментозної корекції. Для цього до раціону необхідно додати ті страви, які печію зменшують, тобто, продукти-антиоксиданти, які знімають запалення. Це нежирні сорти м’яса – птиця та кролик, зелені овочі – броколі, зелений горошок, спаржа, зелень, диня, кавун, каші (рис та кус-кус). Також пророслі зерна пшениці, кукурудзи, оливкове та лляне масло й риба (тунець, тріска, палтус).

Важливо: якщо печія надмірна, не проходить після корекції харчування та турбує тривалий період життя, обов’язково треба звертатися на консультацію до лікаря. Займатися самолікуванням медики не рекомендують.





Теги: черкаси, черкаська область, печія, гастроентеролог, лікування, симптоми, шлунок


Черкаси наживо

Новонароджене немовля підкинули до Черкаської районної лікарні. Вчора о шостій годині вечора хлопчика на першому поверсі знайшла працівниця
Директор департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА, Олександр Шабатін повідомив про те, що цьогоріч трупа Черкаського
Цикорій з молоком ...
Анна Сакун, RSS
Кобзарський рід з Чорнобая ...
Лев Хмельковський, RSS
Можу ...
Анна Сакун, RSS
Чого ми хочемо? ...
Анна Сакун, RSS
А це потрібно – нам усім! ...
Володимир Даник, RSS
Мої прикрощі через Леніна ...
Лев Хмельковський, RSS