На Черкащині активізувалось співробітництво громад

На Черкащині активізувалось співробітництво громад

Черкащина посідає восьме місце серед інших областей, за даними Мінрегіону, за кількістю зареєстрованих договорів співробітництва. Їх наразі в області налічується шість. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Департаменту регіонального розвиту ОДА.

Практика такого співробітництва дозволяє громадам не тільки протестувати свою готовність до об’єднання, а й зекономити кошти та підвищити якість послуг. Ще одна перевага – пріоритетність фінансування за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

На Черкащині активізувалось співробітництво громад

У Черкаській області можна навести успішний приклад фінансування з ДФРР проекту на основі договору співробітництва – «Придбання техніки та обладнання для збору та вивезення твердих побутових відходів комунальному підприємству «Господарське управління «Будинку рад» Чигиринської районної ради».

Співробітництво територіальних громад на Черкащині ще не набуло достатнього поширення. Наразі цей напрям є одним із пріоритетних у розвитку області. Так, 22 грудня 2017 року був прийнятий План реалізації стратегії розвитку Черкаської області на період 2018−2020 рр. Однією із проектних ідей Плану є «Співробітництво територіальних громад Черкащини як важливий фактор регіонального розвитку».

Тож на наступні три роки область має амбітні плани міжмуніципального співробітництва: у 2018 році планується зареєструвати у Мінрегіоні 20 договорів, у 2019 році – 30, у 2020 році – 30. Аби досягти цієї мети, для територіальних громад Черкаської області проведено навчання та кущові тренінги.

Марафон майстерень співробітництва територіальних громад Черкащини тривав протягом лютого-березня 2018 року. Це спільна ініціатива Департаменту регіонального розвитку ОДА, Черкаської агенції регіонального розвитку, Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування та Черкаського регіонального відділення Асоціації міст України.

П’ять кущових навчань охопили всю територію області. Близько 250 учасників навчань отримали сертифікати Черкаського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Тренери майстерень – директор Черкаської агенції регіонального розвитку Любов Ропало та радник з питань регіонального розвитку Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Григорій Перерва – говорили про зміст та етапи впровадження договорів співробітництва, показували добрі практики реалізації таких договорів в Україні та разом з учасниками напрацьовували нові моделі співробітництва: створення комунальних підприємств, центрів безпеки, придбання пожежних машин, берегоукріплення річок та інші.

Ініціатори майстерень забезпечуватимуть подальший технічний, юридичний супровід напрацьованих під час заходу договорів, а також супровід реєстрації їх в Мінрегіоні та моніторинг виконання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x