Олег Стадник висловив своє ставлення до впровадження медичної реформи на Черкащині

Олег Стадник висловив своє ставлення до впровадження медичної реформи на Черкащині

Сьогодні Директор департаменту охорони здоров\’я ЧМР Олег Стадник описав свої враження від впровадження медичної реформи на Черкащині та підсумував її результати на сторінці у соціальній мережі \”Фейсбук\”.

– Перше: вчорашні черги в Центрах сімейної медицини. Це об\’єктивний процес, так завжди буває після вихідних, тим більше, коли вихідних три, тим більше, коли один із них не відрізнявся особливо здоровим способом життя та здоров\’я. Друге: абсолютно помилкове враження, коли здається, що системна реформа стартує звечора, а на наступний ранок уже наступив рай на землі. На жаль, завжди так, що системні зміни завжди болючі та не подобаються, особливо коли змінюватись потрібно особисто, – дописує Олег Стадник. – Буденно, непомітно для містян пройшли зміни у первинній ланці, які її буквально струсонули. Із першого квітня всі сімейні лікарі та педіатри зосереджені в одній установі – Центрі сімейної медицини, а лікарі-спеціалісти та допоміжні служби у діагностичній поліклініці. Цьому було приурочено три місяці щоденної роботи, із нарадами, неодноразовими зустрічами із колективами, терпеливими роз\’ясненнями як сформувати штати, як провести мирно і цивілізовано \”розлучення\”. Сьогодні 11 квітня і до сьогодні в закладах ділять стільці, столи і т.п. Але для людей це не стало подією, що різко погіршило життя в цьому місті. Третє: паралельно із \”розученням\” в первинній ланці дано старт декларації по вибору лікаря. Старт по всій країні. Практичного досвіду фактично не було, окрім того, що адміністрація П\’ятого центру в пілотному режимі в минулому році провела спробу дати можливість пацієнту вибрати собі лікаря.

Головний медик Черкас зауважує, що пілот був правильним, який доволі успішно стартував. Це був правильний пілот- зараз там доволі успішно стартував цей процес. Наші заклади ще з січня під\’єднанні до \”E-Health\”, мають цифрові підписи, комп\’ютерну мережу та персональні комп\’ютери для сімейних лікарів. Проте, на думку Олега Стадника, зостався компонент суб\’єктивний – готовність і вміння лікаря, і терпіння, і логічність вибору пацієнта.

– На жаль, і там, і там є проблеми. І ці проблеми не вирішаться порухом чарівної палички. Коли дитина йде до першого класу, то починає писати, малюючи гачки, хвостики та овали. Ви ж не вимагаєте, щоб у перші тижні навчання дитина каліграфічно написала твір \”Як я провів літо\”. А от терпіння до абсолютно нових умов роботи лікаря чомусь не хватає! І коли ринулись всі і зразу і в перші день в систему по Україні було вкинуто 25 тисяч декларацій, то система, яка до цього працювала в тестових режимах, не зрозуміла що відбувається і задумалась. Не в Черкасах, а по всій Україні задумалась, – пише Олег Стадник. – Одні це розуміють і сприймають. Інші поливають \”біогумусом\” в шаленному екстазі всі реформи. І це не вибір сімейного лікаря, чи розподіл первинної ланки – В УКРАЇНІ ВПРОВАДЖУЄТЬСЯ ЗАГАЛЬНООБОВ\’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ! З\’являється страховий орган – Національна агенція здоров\’я України, страховий пул із капітаційними ставками для кожного жителя. І все, що відбуваєтья, це саме те, про що так багато і часто говорили – обов\’язкове державне медичне страхування. Четверте: беручи до уваги, що все що робиться, робиться вперше, департамент чітко усвідомлює необхідність постійно адміністрування цього процесу. Тому вчора і з керівниками закладів проведено оперативну нараду, де обговорені і акцентовано проблемні питання, в тому числі і ті, котрі ви піднімаєте в соцмережах.

Олег Стадник зазначає, що на четвер запланована наступна нарада в подібному форматі. Всі зауваження аналізують і визначають час для їхнього усунення. На понеділок запросять практикуючих сімейних лікарів, аби мати прямий зворотній зв\’язок із виконавцями, із тими, хто зараз в \”окопах\” реформи.

– Шановне товариство, звертаюся до всіх розумних та логічно мислячих – зрозумійте, запасіться терпінням та максимально допомагайте нам, і собі, для всіх хто істерить – це не самий найкращий спосіб жити в новій державі, спробуйте мінятись самі, і ви зрозумієте, що зміни – те, що легко не робиться. Друзі, в інших містах про таке лише мріють! Тому є завжди вибір – рухатись і далі вперед або почекати всіх мрійників. Я особисто – за перший вибір, – підсумовує Олег Михайлович.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x