На Черкащині скоро зацвітуть дерева

На Черкащині скоро зацвітуть дерева

Початок квітня видався аномально теплим та майже сухим. Стрімке наростання тепла, коли середньодобова температура відповідала нормам кінця квітня, обумовило активну вегетацію у рослин, набухання бруньок у плодових та їх швидкий розвиток. Позитивна аномалія становила від 2° до 9° В середині тижня відбулось невелике падіння від «літніх» температур до весняних норм. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Швидконаростаюче тепло квітня, коли вже 9.04 відбувся майже одночасний перехід температур через +8°,+10° наблизив дострокове цвітіння плодових культур та вегетацію виноградної лози. Всі роботи по догляду за садом (побілку, обкопування стовбурів) необхідно провести до початку цвітіння.
За спостереженнями агрометеорологів області, розпускання бруньок плодових почалось в кінці першої декади квітня – на тиждень раніше звичайних строків. Станом на 10 квітня сума ефективного тепла вище 5° по області склала 50°, що дещо більше середніх значень (норма 44°).

Як відомо при сумі ефективних температур 88° зацвітають абрикоси, 125°- груші, 150°- вишні, 185° – більшість сортів яблук.

Найбільш несприятливим для плодових є заморозки: у яблунь, слив,груш і вишень критичною у фазі закритих бутонів є мінус 4°, у фазі цвітіння мінус 2°. Тому необхідно слідкувати за прогнозом погоди та своєчасно вжити відповідні заходи, щодо збереження садів.

За розрахунками синоптиків в другій декаді заморозків не очікується, а в третій- прогнозується зниження температури на 3°-6° і можливі заморозки до -1° -2°.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x