Черкаський національний співпрацюватиме з Угорщиною

Черкаський національний співпрацюватиме з Угорщиною

Досвід одного з найстаріших і найбільших університетів Угорщини – Дебреценського університету – вивчав ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко в ході робочого візиту до Угорщини. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Цьому був присвячений робочий візит ректора ЧНУ до Дебрецена. Метою поїздки було ознайомлення з роботою вишу, його кафедр як осередків наукової діяльності, а також розширення можливостей участі ЧНУ в грантових програмах ЄС.

Співпраця Черкаського національного з Дебреценським університетом має тривалу історію. Ще в 1995 році професор Андрій Гусак побував там на міжнародній конференції.

Відтоді проводилися спільні дослідження, конференції. Зокрема, черкаських науковців поєднувала співпраця з професором кафедри фізики Дежо Беке, а пізніше й з його учнем Золтаном Ерделі, який очолює кафедру фізики твердого тіла.

У 2007 році два університети уклали угоду про співпрацю, яку було пролонговано в 2015 році. Нині у проекті під назвою EXMONAN (програма FP-7 Європейського союзу з розвитку наукових досліджень і технологій) працює команда науковців зі Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства і технологій EMPA (Швейцарія), Університету Дебрецена (Угорщина), Ягеллонського університету (Польща) і Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Керівником з української сторони є професор Андрій Гусак, члени команди – викладачі кафедри фізики та співробітники навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень ЧНУ.

Ректор Олександр Черевко у Дебреценському університеті вивчав, як розвивається сучасний навчальний заклад, як угорські колеги вибудовують наукову роботу.

Сприяли в цьому співробітники Дебреценського університету: випускник Черкаського національного Андрій Тарановський та науковець зі світовим іменем, українець за походженням Олександр Кікенеші.

– Реформування вищої освіти в Україні триває, – наголошує Олександр Черевко. – На цьому етапі особлива увага приділяється науковій діяльності у вищих навчальних закладах. Уже цьогоріч має бути проведена атестація ЗВО щодо рівня наукової діяльності. І ми зацікавлені в тому, щоб знайти революційні підходи, активізувати наукову діяльність, поповнити й оновити обладнання. Допомагає нам досвід зарубіжних колег, участь у спільних грантових проектах. Усе це підвищує кваліфікацію науковців ЧНУ, рейтинг нашого навчального закладу та якість освітніх послуг.

Олександра Черевка вразили обладнання і сучасні технології, що застосовуються в наукових дослідженнях закладу-партнера. Важливу роль відіграє й кадрова політика колег із Дебрецена – на роботу до університету запрошують кращих науковців з усього світу. Серед них достойне місце посів і випускник Черкаського національного університету Андрій Тарановський. Черкаському ректору цікаво було також спостерігати, чим живе університет, в якому вчаться 32 тисячі студентів.

– Мені вдалося домовитися зв’язки з колегами з Угорщини про подальший розвиток нашої співпраці, – підсумував результати зустрічі Олександр Черевко.

Олександр Володимирович також зізнався, що йому дуже імпонує популярний серед студентів та жителів угорського міста здоровий спосіб життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x