Податкові пільги для багатодітних батьків

Другий день роз’яснень головного управління ДФС у Черкаській області на тему застосування податкових пільг. Сьогоднішня тема – пільги для багатодітних батьків.

1. Місцева рада надала багатодітній родині автомобіль – які податкові наслідки
Відповідно до п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.
Згідно з ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону, і до їхньої компетенції відноситься, зокрема, затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування. Відповідно до положень статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать делеговані повноваження, зокрема щодо вирішення відповідно до законодавства питань про надання пільг і допомоги, пов’язаних з охороною материнства і дитинства.
Отже, якщо органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою) на виконання наданих їй Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноважень затверджується програма соціально – економічного розвитку чи цільова програма з інших питань місцевого самоврядування, в якій передбачено надання матеріальної допомоги багатодітній сім’ї для забезпечення її автомобілем за рахунок коштів місцевого бюджету, то вартість такого автомобіля не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб на підставі п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України. Якщо ні (програму не затверджено, відповідне рішення ради про надання допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету відсутнє) – вартість автомобіля оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

2. Батько, який виховує трьох дітей, не має права на застосування ПСП щодо не всиновленої
Чоловік утримує трьох дітей віком до 18 років, але двоє є його рідними та одна дитина дружини, не всиновлена – як бути з ПСП? Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, у нього не виникає обов’язку щодо її утримання. Тобто, він не має право у такому випадку на застосування податкової соціальної пільги на не усиновлену дитину. Однак, такий платник при отриманні доходу у вигляді заробітної плати, розмір якої у 2017 році не перевищує 4480 грн. на місяць (2240Х2), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 Податкового кодексу України, має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 800 грн. у розрахунку на кожну свою дитину. При цьому треба враховувати те, що батько може визначити граничний розмір доходу як добуток 2240 грн. та відповідної кількості дітей у тому разі, якщо це право не використовує його дружина, адже право щодо збільшення граничного розміру доходу надано лише одному з батьків.

3. Батько трьох неповнолітніх дітей, двоє із яких проживає з дружиною від першого шлюбу має право на пільгу
Питання утримання батьками дитини визначено Сімейним кодексом України. Так, батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
Якщо батько, який має трьох дітей віком до 18 років, але двоє із них проживають з дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу податкової соціальної пільги, то разом із поданням заяви щодо її застосування подаються, крім документів, визначених у Порядку надання документів для застосування ПСП, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1227, документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти. У разі дотримання вказаних вимог такий батько трьох неповнолітніх дітей матиме при отриманні доходу у вигляді заробітної плати, розмір якої у 2017 році не перевищує 6720 грн. на місяць (2240Х3), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 Податкового кодексу України, має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 800 грн. у розрахунку на кожну свою дитину. При цьому батько зможе визначити граничний розмір доходу як добуток 2240 грн. та відповідної кількості дітей у тому разі, якщо це право не використовує його дружина, адже право щодо збільшення граничного розміру доходу надано лише одному з батьків.

4. Багатодітні родини не мають пільг із ввезення транспортних засобів з-за кордону
Частиною першою ст. 377 Митного кодексу України встановлено, що транспортні засоби за товарними позиціями 8701 – 8707 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, які ввозяться (надходять) в Україну на адресу громадян, підлягають письмовому декларуванню контролюючим органам та оподатковуються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, акцизним податком і податком на додану вартість за ставками, встановленими Податковим кодексом України. При цьому законодавством України з питань оподаткування не передбачено надання пільг при митному оформленні транспортних засобів, які ввозяться на митну територію Україну на адресу багатодітних сімей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x