Спогади минулого: відомий черкащанин презентував книгу про каторжні місця

Спогади минулого: відомий черкащанин презентував книгу про каторжні місця

Презентація унікальної книжки «Подорож у каторжні місця» журналіста й громадського активіста Олександра Вівчарика відбулася сьогодні у прес-центрі видання «Нова Доба». Це – книга-спогад, яку автор скомпілював на основі власних вражень та зібраних окремих документів. Книгу складають окремі історії, а також розповіді про мандрівку до міста свого народження Інти. Місто, в якому у засланні каралися за любов до України батьки автора.

– Колись я мріяв написати книгу, щоправда – художню. Проте від долі не втечеш – і ось перед нами книга про Інту. Місто, де я народився і зростав. Воно наче б то й далеке, й холодне, але спогади не давали мені спокою. Тож я відправився у цю мандрівку, а побачене й почуте виклав на папері – у подорожніх нотатках. Перші дві розповіді опублікував у газеті «Нова Доба», а решту – у найстарішій україномовній газеті світу, виданні американських українців – «Свобода», – розповідає Олександр Вівчарик. – А згодом мій товариш і редактор газети «Свобода» Лев Хмельковський запропонував мені з цих нотаток зробити книгу. Він же й придумав назву, знайшов кошти на публікацію і познайомив мене з видавцем.

Автор зізнається, що коли писав подорожні нотатки, то спочатку й не думав про книгу. Олександр Вівчарик викладав на папір свої враження, ділився думками, описував побачене, спостережене, розмови з українцями, що досі там проживають. А при підготовці до друку, автор додав історію про місто, бо вважав, що розповідь таким чином стане більш рельєфною і цікавішою.

– Я орієнтувався на читача вдумливого і допитливого, на такого, якому не байдужа історія України, – зауважує автор. – Інта – це приполярне місто, фактично пустеля. На це місце привезли й силою змусили там працювати десятки тисяч ув’язнених різних національностей. Найбільше серед них було українців. Після звільнення більшість із них там і залишилися працювати на шахтах – видобувати так зване «криваве вугілля Інти».

Ностальгія – дуже небезпечне почуття, зауважує Олександр Вівчарик. Коли він приїхав у місто свого дитинства, він побачив геть не казкове місце зі спогадів, а напівзруйноване місто, з якого тікають люди. Автор також побував на згарищі власного будинку, тому автор повернувся із сумними думками, які виклав на папір. Так і народилася книга, яку підготував до друку видавець Олександр Третяков, а самі документально-публіцистичні розповіді опрацювала редакторка зі Львова Наталія Кіт.

– Ця книга є для автора певним енергетичний рівнем і точкою відліку, тому що тепер він знає, заради чого варто жити. Те, що він у собі носив і що йому боліло, він зреалізував саме у формі цієї книги, – зауважує видавець. – А ще, як видавець, я давно хотів видати книгу саме Вівчарика. Це таке собі ревне ставлення видавця до автора. А також видання побідного змісту мало для мене свій сенс.

Своє сприйняття книги «Подорож у каторжні місця» описав і син автора, який підтримував батька на всіх етапах підготовки до друку видання.

– Для мене ця книга – особлива. Вона про моїх діда й бабу, про те, що я в дитинстві навіть і не уявляв, наскільки поламані в них були доля й все життя. У них забрали все, але тільки не прагнення до вільного життя. Уже зараз я розумію, що вони після тюрми й виснажливої роботи знайшли в собі сили переїхати, повернутися на Батьківщину. Цю їхню незвичність я відчував, коли зростав поряд із ними, – зізнається син, а також журналіст і письменник Назарій Вівчарик. – Ця книга інформативна і болісна, вважаю, що її потрібно читати у старших класах.

Присутній на презентації історик Сергій Шамара вже встиг прочитати книгу «Подорож у каторжні місця» і зауважує, що саме видання багато про що, виконане професійно у своєму жанрі.
– Опріч іншого, як історик, я заявляю, що книжка дійсно покладається на серйозну документальну базу – дати, описи подій тощо. Це – справді документальне видання, – говорить Сергій Шамара. – Пан Олександр як і журналіст, і респондент зробив прекрасну оповідь усної історії. І вважаю, що насправді ця книжка про вибір. Але вибір про що. Вибір між я – українець, росіянин чи я – радянська людина. Вибір між Добром і Злом, вибір, ну як такої національної ідентичності, і все це в’яжеться навколо звичайних, здавалося б побутових сюжетів. Тобто і Ваші юнацькі мрії, ностальгії, і те як Ви дивитеся на своїх пращурів – справді достойних людей.

За словами пана Сергія, ця книга – готовий сценарій до фільму на кшталт «Червоний».

Видання доступне для широкого кола читачів, але автор її рекомендує для прочитання, найперше, тим, хто насправді хоче знати більше про непросту долю українського народу за радянських часів, про життя українців у сучасній Росії. Із приводу її придбання можна писати на e-mail karafka13@gmail.com або телефонувати за номером (067) 90 16 719.

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x