Кобзарський рід з Чорнобая

Кобзарський рід з Чорнобая

Я не раз слухав гру відомого бандуриста Віктора Мішалова на щорічних фестивалях української культури в Кетскільських горах штату Нью-Йорк, але не знав, що він веде родовід з Черкащини. Це дослідив історик Олександр Панченко з Лохвиці. Він написав, що у Сіднеї кобзарське мистецтво ширили уродженці історичної Полтавщини Федір Деряжний, Марко Мішалов та Григорій Бажул, а пізніше нащадки полтавців – Петро Деряжний та Віктор Мішалов.

Віктор Мішалов народився в австралійському Сіднеї 4 квітня 1960 року, закінчив музичний факультет Державного університету та педагогічний інститут у Сіднеї, здобув науковий ступінь кандидата мистецтвознавства в Харківській державній академії культури, а у 2012 році поступив до докторантури в Інституті мовознавства фольклору та етноґрафії.

В. Мішалов вчився гри на бандурі у Федора Деряжного, Григорія Бажула, а потім на стипендію Австралійської ради мистецтв в Америці у Гната Гончаренка, Григорія Китастого, Петра Китастого, Василя Ємця та Леоніда Гайдамаки. У 1979–1984 роках В. Мішалов вчився у Київській консерваторії по класу бандури, дириґування та вокалу, одночасно вивчав гру на старосвітській бандурі. Він став Віктор Мішалов став концертмайстром Української капели бандуристів імені Тараса Шевченка у США, а згодом – засновником Канадської капели бандуристів. Він удостоєний ордена «За заслуги». Його дід Марко Мішалов народився у Чорнобаї. Це був науковець, викладач, видавець, знавець бандурної музики. Він помер у Австралії 8 серпня 1995 року. Були видані в Австралії його книги «Кобзарі-бандуристи XIX-початку XX століття», «Сіднейська школа бандуристів», «З історії українського кобзарства-бандурництва», «Праці Г.Хоткевича в ділянці бандурного мистецтва», «Українські кобзарі-бандуристи», «Шлях молодого бандуриста-його рожі і терни», «Українські кобзарські думи. До питання виникнення розвитку та сучасного стану українського кобзарського епосу».

Середню освіту Марко Мішалов здобув в Золотоноші, у чоловічій ґімназії, а вищу – в Золотоніському відділі Уманського сільськогосподарського аґротехнікуму у 1924 році. У 1925–1938 роках Марко Васильович працював науковцем на Лубенській дослідній станції лікарських і етероолійних рослин, а у 1938–1941роках був викладачем у Всесоюзному Тернівському технікумі лікарських рослин в Березоточі, поблизу Лубен. Він надрукував ряд праць з аґрономії та дослідів над рослинами, особливо м’яти, ромашки та беладони, а вже в Австрії вийшла його популярна брошура «Атом та його енергія». В Австралії Марко Васильович далі продовжував писати науково-популярні статті, які друкувалися в місцевих часописах, почав видавати в 1976 році журнал «Бандурист».

М. Мішалов часто зустрічався з мандруючими кобзарями, мав нагоду вчитися у знаменитого Михайла Злобінцева (сценічне ім’я – Домонтович), який викладав математику в гімназії в Золотоноші та із студентів створив гурток бандуристів. М. Мішалов часто бував на концертах Михайла Домонтовича. У 1919 році М. Злобінцев був призначений на посаду комісара справ народної освіти, був автором «Самонавчителя гри на бандурі», а також першого збірника творів для бандури. М. Злобінцев помер на засланні у 1937 році.

М. Мішалов до Німеччини потрапив разом зі своїм сином Юрієм. Вони опинилися в австрійському таборі для переміщених осіб недалеко від Відня, де перебувала Капела бандуристів імені Тараса Шевченка. Переїхавши до Австралії в 1949 році, він і далі цікавився кобзарським мистецтвом, тримав близькі стосунки з шкільним другом і бандуристом Павлом Носярою, а також іншим полтавцем Григорієм Бажулом, фінансово підтримував діяльність капели бандуристів ім.Т. Шевченка, ансамблю бандуристів ім. Гната Хоткевича в Сіднеї та Школи гри на бандурі при Центральній рідній школі ім. Княгині Ольги.

Дружиною Марка Мішалова стала Домна Погудіна, уродженка Мурома, вищу освіту здобула у Петрограді, пізнішому Лєнінграді, стала дипломованим хіміком й була скерована на роботу до Лубенської дослідної станції лікарських й етероолійних рослин, де й познайомилась з М. Мішаловим. Син Марка Мішалова – Юрій, батько Віктора Мішалова, народився 18 серпня 1928 року в селі Березоточа. У Австралії став першим українцем, що закінчив у 1955 році Сіднейський університет з дипломом інженера.

Наприкінці липня 2010 року Віктор Мішалов побував на Полтавщині – Березоточі, Лохвиці, Пирятині, Лубнах, Зінькові, Гадячі, Миргороді, та Семенівці. Варто запросити його до Черкас.

Кобзарський рід з Чорнобая
Кобзарський рід з Чорнобая

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x