На Катеринопільщині відкрили пам’ятник малому Тарасу

На Катеринопільщині відкрили пам’ятник малому Тарасу

У селі Гуляйполе, що на Катеринопільщині, знаменитому тим, що саме тут народився відомий літературознавець, лауреат Шевченківської премії, професор Михайло Наєнко, відкрили пам’ятник малому Тарасу Шевченку.

Саме Михайло Кузьмович дослідив, що в 10-річному віці малий Тарас разом з батьком мандрував через Гуляйполе у Крим по сіль.

Відкриваючи цей захід, директор Гуляйпільського НВК Наталя Гаркава переповіла біографію поета та зазначила чільне місце поета в українській духовності.

Право зняти зі стели полотно доручили ініціатору відкриття пам‘ятника Михайлу Наєнку.

Отець Іван Юрків (Українська Православна Церква Київського патріархату) здійснив молебень та освятив стелу, на якій зображено маленького Тараса з волом. Внизу напис: «В рік найніжнішої моєї юності (мені тоді було років десять) я чумакував із моїм небіжчиком батьком. Виїжджали з Гуляйполя… От ми взяли соб, переїхали вбрід Тікич, піднялися на гірку…» (Тарас Шевченко)

− Цей пам’ятник Шевченкові долучиться віднині до всіх тих, що стоять по всьому світу, − зазначив Михайло Наєнко. − А це понад 1400 монументів у різних країнах. Більше, ніж усім іншим поетам разом. Шевченко підкорив серця мільйонів. Є монумент йому і у Вашингтоні. На його відкритті були присутні 4 американські президенти. Це світове визнання. Він підкорив усіх своєю простотою, талантом і мудрістю.

Гуляйпільці повинні пишатися, що малий Тарасик мандрував через наше село, пам’ятати про це і не забувати розповідати своїм дітям. Я перевірив усі Гуляйполя і всі Тікичі. Тільки тут малий поет разом з батьком могли перейти Тікич убрід і піти на Єлисаветград, а вже потім на Крим. Тарасу тоді було близько 10 років, бо в 11 він осиротів, батько помер. Давайте все зробимо, аби ми були гідні його. Цей пам’ятний знак має стати нам нагадуванням, чиїх батьків ми діти.

Василь Ходзіцький

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x