«Найкращим оздоровленням для кожного учасника АТО є впевненість у завтрашньому дні»

«Найкращим оздоровленням для кожного учасника АТО  є впевненість у завтрашньому дні»

По своєчасну й фахову допомогу для військових – до Центру допомоги учасникам АТО. Діє він при обласному контактному центрі із 2016 року. Очолює його Олександр Тимошенко, учасник АТО, старшина Збройних сил України.

Центр у своїй роботі використовує цілодобову «гарячу лінію», здійснює анкетування демобілізованих військовослужбовців для вивчення та узагальнення їхніх проблемних питань. Координатори Центру на підставі порушених питань під час анкетування та відповідно до компетенції разом зі структурними підрозділами обласної державної адміністрації, органами місцевого самоврядування, центральними органами виконавчої влади їх вирішують.

− Нині кількість звернень від АТОвців значно зменшилась. Вони вже досить обізнані зі своїми правами, пільгами, знають, куди звертатись. Це, звичайно, радує, − відзначає Олександр Іванович. − Якщо раніше більшість звернень була з юридичних питань, то зараз це – земельні, із працевлаштування, пільгового кредитування тощо. У цілому хлопці адаптувалися і чітко знають свої права.

Для того, щоб учасникові бойових дій отримати допомогу чи певну пільгу, він звертається до Контактного центру, далі ж його консультують і направляють до відповідних структур. Наприклад, у Городищі всі питання вирішує Центр соціальних служб сім’ї, дітей та молоді. Вони працюють із кожним АТОвцем, супроводжують його під час вирішення різних проблем, виїжджають у села району.

Та, за словами Олександра Тимошенка, часто виникає й багато спірних моментів, і тоді АТОвцям потрібна допомога фахівця. Особливо це стосується земельних питань.

− Треба віддати належне тому, що у багатьох питання щодо пільг для АТОвців є позитивні зміни. Маємо систему, за якою хлопці можуть оформити документи, є чітка методологія. У кожному районному центрі є спеціалісти у відділах у справах сім’ї, дітей та молоді чи соцзахисту, є працівники, які відповідають за АТОвців. Тож потрібну допомогу надають вчасно, − говорить Олександр Іванович.

Проблема землі для АТОвців, звичайно, постає час від часу, але варто зазначити, що за останній час з’явилася певна система видачі земельних ділянок.

− Рік тому було надто багато баталій навколо цього питання. Нині ж є чіткий порядок видачі землі. До слова, із червня по жовтень минулого року вдалося затвердити на 300 проектів більше, ніж за попередні два роки. Це показник. Та й узагалі Черкащина посідає третє місце за кількістю виданих земельних ділянок. Їх учасникам АТО видають по так званому зеленому коридору в одному випадку, якщо це вільні ділянки. Тобто найчастіше самі ж учасники знаходять собі землю, й тоді Держгеокадастр надає на неї документи.

Також нині багато звернень щодо лікування та оздоровлення бійців.
− Наш госпіталь – один із найкращих в Україні, тож проблем із лікуванням, реабілітацією для наших АТОвців немає, − пояснює Олександр Тимошенко. − Санаторне лікування також може отримати кожен охочий, головне – звернутися до органів соцзахисту та укласти угоду. На одну особу закладено понад 6 тисяч гривень, цього достатньо для повноцінного відпочинку. На сьогодні проблем із путівками для санаторно-куротного відпочинку немає. Є проблема з місцем оздоровлення, адже багато хто хоче у «Трускавець». Проте маємо змогу надати путівки і в інші заклади. Щодо психологічної реабілітації, то нині ніби це питання й вийшло на новий рівень, і хлопці можуть отримати допомогу. Та все ж, на мою думку, цими проблемами мають займатися відповідні фахівці, у медичному закладі, які б допомагали людині, вели пацієнта й назначали лікування. Це не має бути у вигляді тренінгів чи семінарів. Однією розмовою тут не допоможеш.
Та, за словами Олександра Тимошенка, мабуть, найкращим оздоровленням для кожного учасника АТО є впевненість у завтрашньому дні, міцна родина та увага з боку держави.

У «Центрі допомоги учасникам АТО» (адреса: бульв. Шевченка, 185, каб. 133, 135. Тел.: (0472) 31 90 27, (0472) 31-90-28) учасники антитерористичної операції, родини загиблих бійців зможуть отримати вичерпну інформацію, консультацію та допомогу щодо надання статусу учасника АТО, отримання матеріальної допомоги, оздоровлення, постановку на квартирну чергу чи отримання житла, вирішення проблем із наданням земельної ділянки тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x