Овочі, які варто садити на городі вже зараз

Овочі, які варто садити на городі вже зараз

Вже зараз можна посадити деякі культури, що надовго не займуть землю, бо врожай найбільш ранніх овочів можна буде збирати вже через 7−20 днів після сходів. Після них запросто можна на ту ж грядку висадити розсаду більш теплолюбних рослин.

Редиска. Кожен городник рано навесні сіє редиску першочергово. Саме зараз найкраще підійдуть для посіву такі сорти, як «Софіт» (стійкий до стрілкування), «Родос» (ультраскоростиглий), «Ультра», а також усім відомі сорти – «18 днів» та «Французький сніданок». Із новинок, один з найскоростигліших – «Королева ринку», дозріває через 19 днів. Коренеплід червоно-малинового кольору масою 250–350 грамів. Сорт має чудові смакові якості. Гарний сорт редису «Червоний круглий ранній». Від сходів до дозрівання 18–25 днів.

Дайкон, або японський редис – білий овоч зі смаком, що нагадує редьку. Дайкон утворює більші, ніж у редьки, довгі (від 30 см до 1 м) коренеплоди від 2 до 4 кг, а представники окремих сортів виростають до гігантських розмірів – 30 і більше кг! Дайкон примітний тим, що, на відміну від редьки, придатний у їжу протягом усієї вегетації. Швидко (за 35–40 днів) дозріває скоростиглий сорт дайкона «Сашко». Посієте у другій половині квітня і зберете урожай уже наприкінці травня. Маса кожного скоростиглого коренеплоду буде 250–300 г, а врожайність рослини – 4–6 кг з м кв.

Кервель – найбільш рання пряна зелень. За смаком нагадує петрушку, але зелень його більш соковита. Для салатів його можна збирати вже через сім днів після сходів. Основний урожай листя збирають через 4–6 тижнів після посіву. А через те, що після зрізання кервель відростає погано, його сіють кілька разів з інтервалом 10–15 днів, до настання спеки. Кервель холодостійкий, невибагливий. Сіяти краще пророщеним насінням, тоді сходи з’являються швидше і дружніше. У захищеному ґрунті посіви не засипають землею, а лише накривають плівкою від пересихання.

Сіяти горох можна як тільки розмерзнеться ґрунт. До того ж, зараз створена ціла серія новітніх сортів. Найбільш ранньостиглий і низькорослий – «Тропар» (45–50 днів), дає до півтора кілограмів гороху з квадратного метра. На пару днів пізніше дозріває ранньостиглий гібрид «Совінтер» (50–55 днів). Горох не вимогливий до ґрунту і стійкий до хвороб. Саджати його треба з відстанню між насінням у рядку 10 см, а між рядками 20–25 см. У такому випадку на 1 м кв. вийде 40–50 рослин. Ранньостиглі сорти потрібно розміщати густіше: 60–80 рослин на 1 м кв.

Ріпа має такі гарні властивості, як скоростиглість, холодостійкість і висока врожайність. Ріпа буде дуже доречна на овочевій грядці. Колись, потрапивши в немилість через свій специфічний, гострувато-гіркий присмак, легендарний коренеплід має всі шанси повернутися, адже з’явилася салатна ріпа сорту «Гейша», позбавлена цього недоліку, і дуже смачна. Урожай буде повністю готовий через 40–45 днів.

Капуста китайська смачна в будь-якій стадії дозрівання й уже через 20–30 днів після висадження розсади вона «проситься на стіл». Уже виведені перші два адаптовані для нашої кліматичної зони сорти. Ультраскоростиглий сорт «Ластівка». Перший збір її зелені проводять через 15 днів після сходів, коли з’являється 7–10 листків. Інший сорт «Веснянка». Перший збір листя починають через 20–25 днів після сходів.

За поживністю молоде листя броколі дорівнюється до шпинату. У всіх країнах світу ця капуста посідає своє місце на грядках, а в нас – усе ще рідкість. Смачними великими суцвіттями відрізняється сорт броколі «Тонус». Дуже скоростиглий: темно-зелені голівки дозрівають через 35–40 днів після висадження розсади. Варто зрізати центральну, як з пазух листя виростає безліч нових, трохи менших за розміром. Витримує заморозки до -7° С.
Основна цінність спаржевого салату в тому, що він містить заспокійливі речовини, що поліпшують сон і травлення, знижують тиск. Адаптований до наших кліматичних умов поки один сорт спаржевого салату – «Світлана». Рослина ця скоростигла, холодостійка. У їжу використовується листя і соковите стебло. Із вимог – регулярний полив.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x