Що ви знаєте про щитоподібну залозу?

Що ви знаєте про щитоподібну залозу?

Буває, деякі люди, навіть здивовано питають: «А де вона знаходиться?». Говорить лікар ультразвукової діагностики Медичного Діагностичного Центру «ЛУР» Анна Хмара:
– Коли з нею все в порядку, то ми практично її не відчуваємо. Але не всі знають, що від цього невеликого органу так багато залежить! Щитоподібна залоза розміщена в області шиї. Вона виробляє гормони, які регулюють обмін речовин у всьому організмі: останні відповідають за енергетичний і тепловий обмін, діють на роботу серцево-судинної та центральної нервової системи, впливають на зріст та імунітет. Вузлоутворення у залозі на сьогодні є чи не найважливішою проблемою.

Вузли в щитоподібній залозі являють собою результат фізіологічного ендокринного процесу перетворення і ущільнення окремих фрагментів тканин, без видимого розростання всього органу. Згідно з даними статистики, приблизно половина жінок населення мають вузлики на щитовидній залозі після 50 років, з причини нестійкості гормонального фону, а в більш пізньому віці ця цифра зростає до 70 %. Чоловіки також схильні до цього процесу, однак у них вузли виявляють приблизно в 2,5–3 рази рідше. Всього ж у загальносвітовому масштабі можна говорити про 25–30 % людей, які мають вузловий зоб.

Всупереч розхожим думкам фахівців – це не таке рідкісне явище. Далеко не всі люди звертаються за медичною допомогою, оскільки вузли в щитоподібній залозі рідко турбують своїх «власників». Тому статистична інформація складається з даних, лише за хворими, які перебувають на обліку, на ділі ж число може бути набагато вище. Часто вузли виявляють випадково, профілактичному огляді коли лікар проводить пальпацію, або на УЗД із підозрою на наявність серйозної патології.

Часто пацієнти, ледь лікар УЗД чи ендокринолог виявляє вузли в щитоподібній залозі, впадають у паніку і починають ходити на дорогі непотрібні обстеження, звертаються в ендокринологічні центри, вдаються до засобів нетрадиційної медицини і подібне. І це є нормальною реакцією, тому, що вузли, можуть бути симптомом злоякісних новоутворень. Щоб визначити характер вузлів і дізнатися чи є необхідність оперативного втручання, пацієнта направляють до хірурга-ендокринолога, який проводить тонкоголкову аспіраційну біопсію (ТАБ) щитовидки. Боючись саме цієї процедури більшість людей продовжують носити у собі ці утворення і не проходять обстеження до кінця.

Поспішаю вас заспокоїти! Далеко не всі вузлики мають небезпеку для здоров’я та є проявом захворювання. І саме для того, щоб скоротити необґрунтовані пункції, вченими було винайдено абсолютно нову технологію в ультразвуковій діагностиці – еластографія.

Ультразвукову еластографію використовуєть в ендокринології як технологію, яка дозволяє відрізнити рак щитовидної залози від доброякісних утворень. Завдяки еластографії можна виявити навіть дрібні непальповані вузлики в щитовидній залозі! Обстеження проходить абсолютно безболісно, тому як даний метод дуже схожий на традиційне ультразвукове дослідження. Оскільки здорові й пошкоджені тканини мають різну еластичність, дана методика дає можливість виявити і диференціювати новоутворення, у тому числі і злоякісні пухлини, навіть на початкових стадіях.

Метод еластографії ґрунтується на оцінці пружності тканин, на їхній здатності протидіяти навантаженню. У досліджуваній ділянці за допомогою датчика створюють додатковий тиск і спостерігають, як змінюється частота ехо-сигналів. Неоднорідні елементи тканини по-різному скорочуються, оскільки у них різна еластичність і тому на екрані вони зображуються різними кольорами. Ці відмінності опрацьовуються комп’ютеризованою кольоровою шкалою і трансформуються у показники жорсткості у вигляді еластограми. Апарат, оснащений новітньою революційною технологією ультразвукової еластографії, яка зараз є найперспективнішою діагностичною новинкою, особливо в галузі онкології, пропонує жителям області медичний центр «ЛУР» , який знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Дахнівська, 34. Зауважую, що обстеження проводиться апаратом експертного класу Logiq P7, який відрізняється високою роздільною здатністю, покращеною деталізацією та підвищеною контрастністю зображення, а саме ці функції дають можливість виявити найскладніші патології органів людини.

Як свідчать останні світові дані, завдяки еластографії, тепер, значно рідше доводиться використовувати інвазивні методи обстеження, такі як біопсія. Це економить гроші пацієнтів і позбавляє необхідності робити таку травматичну та болісну процедуру.

То ж, пам’ятайте, що своєчасно звертатися до лікаря і стежити за своїм здоров’ям – правильне рішення, яке гідне похвали. Будьте здорові!

Медичний Діагностичний Центр «ЛУР», м.Черкаси, вул. Дахнівська34, Перша Черкаська міська поліклініка.
Запис за тел. (0472) 56-07-07,56-08-08
На сайті: lur.ck.ua

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x