Черкащани вчилися захищати авторські права

Черкащани вчилися захищати авторські права

Під час тренінгу з авторського права спікери: Сергій Петренко, судовий експерт з питань інтелектуальної власності та Ірина Петренко, завідувач сектору авторського права НДІ інтелектуальної власності НАПрН України розповіли про порядок реєстрації результату творчої діяльності митця, а також майнові і немайнові права «автора-видавця». Захід відбувся 20 квітня в Черкаській обласній філармонії. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Усе, що створено людиною для задоволення її естетичних, емоційних потреб зараховується до об’єкту авторського права. Творчий результат має бути обов’язково десь опублікований, записаний, бо концепції або ідеї – це немайнові права і вони не захищаються, – зазначає Сергій Петренко.

За словами Сергія Петренка, головною задачею сфери інтелектуальної власності є забезпечення правового регулювання, при якому всі сторони мали змогу реалізувати свої права й інтереси. Щоб читач не переплачував кошти, щоб автор отримав винагороду за свій труд і посередник мав змогу заробити на виданні. Також спікер додав: «Не тільки сам твір може сприйнятися як об’єкт авторського права, але і його частина – назва твору або герой. Якщо фрагмент можна виокремити із твору і використовувати його окремо, бо він цілісній, то він сприймається як окремий об’єкт інтелектуальної власності».

Черкащани вчилися захищати авторські права

Тренер виокремлює такі поради:
• Треба обов’язково фіксувати дату, коли був створений витвір.
• Зареєструйте свою працю.
• Уважно і ретельно складайте договір з виданням

Якщо ви видаєте книжку, де залучені роботи інших людей – ілюстрації, дизайн обкладинки, то при укладанні договору пропишіть: хто за що відповідальний і кому передається права на кінцевий результат, – зауважив Сергій Петренко і додає, що в договорі з видавництвом треба чітко прописати права та обов’язки кожних із сторін, відповідальність за порушення авторських прав перед третіми особами, тираж і терміни, а також територію, яку охоплює ваша домовленість. Важливо додати пункт про право на недоторканість твору. Тобто, щоб його зберегли цілісним, або щоб кінцева версія не була перероблена настільки, що може нашкодити честі й репутації автора.

Олена Кульбашна, розробник порадника для літературних діячів і видавництв з інтелектуальної власності, зазначила: «У нашій країні дуже розвинуте піратство і незаконне використання чужих авторських прав, тому потрібно інформувати суспільство про інститут цивільного права і методи захисту ваших творчих напрацювань».

Черкащани вчилися захищати авторські права

«Для мене цей тренінг корисний, адже я дізналася як захистити авторські права. На практиці я і мої колеги з цим уже стикалися. Приходили люди з проблемами порушення інтелектуальної власності. Насправді, це дуже важко доказати хто насправді був автором», – ділиться своїми враженнями Каріна Литвиненко, студентка Черкаського національно університету імені Богдана Хмельницького ННІ економіки і права.

Настя Тишкевич, студентка ЧНУ ім. Б. Хмельницького ННІ Української філології та соціальних комунікацій, зазначила: «Для нас – майбутніх видавців, потенційних письменників було дуже корисно прослухати тренінг. Бо якщо ви митець, то не хочеться, щоб вашу працю вкрали. Нам розповіли, як правильно оформити авторство, про шляхи доведення і захисту своїх прав на інтелектуальну власність».

Організатори заходу: ГО «Захист прав інтелектуальної власності» та Кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Тренінг відбувся в межах Черкаського книжкового фестивалю «Маестро».

Дар’я Роженкова, фото Руслана Крижанівського

Черкащани вчилися захищати авторські права

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x