Олександра Коваль: «Ми не можемо залишатися осторонь один від одного»

Олександра Коваль: «Ми не можемо залишатися осторонь один від одного»

Про свої враження від Черкас, вплив видавництв на формування літературних смаків та головні секрети організації книжкових форумів у прес-центрі «Нової Доби» розповіла президент ГО «Форум видавців», організатор Національного книжкового «Форуму видавців у Львові» Олександра Коваль.

– Я уперше в Черкасах. Мені було цікаво подивитися на місто. Проїхали через велику дамбу – вражає. Все це зовсім інакше виглядає, ніж у Львові, – говорить пані Олександра. – Я радію, що вся Україна розвивається. Всі зміни відбуваються не тільки у Львові та Києві, а й в інших містах.

Громадська ініціатива «Форум видавців» діє вже понад 20 років, заснована у 1994 році. У команді багато представників молоді.

– Це безпрецедентний випадок, коли без особливої допомоги від органів державної влади та місцевого самоврядування цей захід відбувається понад 20 років. Ми просто підійшли до цього зі щирим серцем, за потребою душі, – каже Олександра Коваль. – Ми не є комерсантами, які думають лише про бізнес. Від початку головною метою став розвиток книжкового ринку України та «дотягнення» його до європейських стандартів. До цивілізованості нашому книжковому ринку ще далеко, адже нині процвітає піратство. Я ніколи не ставлю собі за мету формування смаків читачів, можливо це виходить якось мимоволі. Почала займатися книговиданням і форумом, адже мені дуже хочеться, щоб у моєму оточенні були люди, які читають і щоб їх було якомога більше. І досі вірю в те, що людям, які читали в дитинстві, їм легше порозумітися. Можливо таким чином я і формую смаки читачів.

Олександра Коваль: «Ми не можемо залишатися осторонь один від одного»

Та «Форум видавців», за словами пані Олександри, має показати реальну ситуацію, стати дзеркалом того, що відбувається в Україні в книговиданні й літературі. А також за можливості показати все найкраще, що є в світовій літературі.

Найбільшою проблемою проведення таких заходів є фінансова складова.
– Узагалі форум видавців вийшов на самоокупність лише на 7 рік його існування. До того ми дофінансовували за рахунок власної видавничої діяльності, чим своє видавництво привезли до банкрутства, – зазначила Олександра Коваль. – Якесь джерело фінансування має бути.

Із 2002 року на Львівському форумі почали проводити конкурс і фестиваль дитячого читання, який поглинав дуже багато ресурсів, у тому числі і фінансових.
– Тоді основна мета була виховували читаючих дітей, адже вони стануть дорослими, що читають, – пояснила пані Олександра.

Надихалася ідеєю й організатор Черкаського книжкового фестивалю «Маестро» Людмила Фіть, яка неодноразово відвідувала «Форум видавців у Львові».

– Ми не можемо залишатися осторонь один від одного. Ми маємо вже немалий організаційний досвід. Можемо поділитися, як поводитися у період зростання, бо ви неминуче зростатимете. Це є певний виклик і до цього потрібно бути готовим, – зауважує організатор львівського «Форуму видавців». – Вважаю, що ми плідно співпрацюватимемо. Коли об’єднаємося, виникне ця синергія, про яку говорять.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x