НСТУ заборонила християнську радіопрограму

Християнська щотижнева радіопрограма «Відвертість» понад 20 років користувалася увагою слухачів, що засвідчували численні листи. Перевагою програми була та обставина, що у розмові двох ведучих – богослова і журналіста – розглядалися різні питання Святого Писання – Старого і Нового Заповіту – з урахуванням повсякденних зацікавлень і потреб слухачів. Програма не була конфесійною і ставила завданням роз’яснення Біблії, тлумачення її історичних коренів, навернення слухачів до благочестивого, порядного життя. Бесіди проводилися також за листами слухачів. Редакція безкоштовно висилала усім потребуючим Біблію чи Євангеліє, видала також 5-тисячним тиражем Біблію великими літерами для людей з слабким зором і теж висилала безкоштовно. Редакція наперед оплачувала ефір і не мала заборгованости.

З 1 січня 2018 року радіопрограма «Відвертість» перестала виходити у ефір. Це викликало жаль та скарги слухачів. З Краматорська пише Микола Єгорович Волощенко: «Я колишній вчитель фізики, усе життя працював в селі Ульянівка Донецької области. Але звалив мене інсульт, лежав каменем, лише радіо слухав. Якось почув вашу передачу і чимось вона мене зачепила. Були й інші, які розповідали про Бога, але ваша мені особливо сподобалася. Онучка (це вона зараз замість мене пише) принесла мені Євангеліє. Але якби не ваші передачі, точно нічого не зрозумів би. І кожного разу чекав вашої передачі з нетерпінням. Але раптом вони зникли з ефіру. Я аж занервував. До кого звертатися, не знав. Стало погано без вашої передачі».

З Ірпіня біля Києва написала Людмила Подлєсна: «Я вашу передачу слухаю вже багато років. У нашому містечку Ірпіні і на Київщині її теж багато слухають. Ми як де зберемося місцеві, так часто про вашу передачу говоримо. Церкви у нас немає настоящої, бо та, що московська, так до неї й ходити не хочеться, так ото ми й гомонимо між собою. Бо зараз людям дуже Бог потрібен. Важкі часи настали. Ніде правди знайти не можна, тільки у Нього. Не знаю з якої причини, але ваша передача перестала йти і взагалі на радіо усе змінилося. Як на мне, так на гірше. А головне те, що не стало вашої передачі та й інших, що про Бога говорили, теж не стало. Дуже просимо вас, щоб ви не зникали, бо саме ваша передача нам подобається, ви дуже докладно розказуєте, що усе зрозуміло».

Зникнення програми занепокоїло Григорія Васильовича Череду, власника компанії «Череда. Світ телекамунікацій», яка вже понад десять років працює на Київському ринку телекомунікацій. Він написав до Телерадіокомпанії «Терра-ТВ»: «Наша компанія багато років співпрацювала з вами по ретрансляції радіопрограми «Відвертість» в наших мережах. За нашим опитуванням, яке було проведене у вересні 2017 року, кількість бажаючих, які погодилися на присутність в соціальному пакеті послуг програми «Відвертість», була достатньою для того, аби ми розвивали наші стосунки й надалі. Раптово наша співпраця була перервана. Просимо повідомити по причини і чи маєте намір для її продовження?»

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко теж звернувся до Телерадіокомпанії «Терра-ТВ»: «Державний комітет телебачення і радіомовлення України отримує багато кореспонденції, а також дзвінків до підрозділів комітету від слухачів програми «Відвертість». Оскільки після створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) всі права і повноваження по публічному оприлюдненню відео та аудіоматеріалів перейшли до новоствореної організації, всі звернення громадян ми відсилаємо туди. В свою чергу Держкомтелерадіо як основний бенефіціар неодноразово звертав увагу суспільного мовника на недопустимість дій, котрі викликають у суспільстві негативну реакцію і не сприяють розвитку консолідації, миру та злагоди. Просимо вас заспокоїти слухачів і не створювати зайвого ажіотажу навколо цієї болючої для держави теми».

Одним з восьми провідних завдань НСТУ є сприяння якнайповнішому задоволенню інформаційних, культурних та освітніх потреб населення України, у тому числі шляхом створення та поширення економічних, історично-документальних, культурно-мистецьких, навчально-пізнавальних, розважальних, спортивних програм, програм для дітей та молоді, людей з обмеженими фізичними можливостями, національних меншин, інших соціальних груп. Чому ж НСТУ забороною радіопрограми «Відвертість» вирішило обмежити задоволення інформаційних потреб християн та усіх, хто їм співчуває?

Лев Хмельковський, ведучий радіопрограми «Відвертість», редактор тижневика Українського Народного Союзу «Свобода»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x