У селі на Черкащині кілька місяців немає води

У селі на Черкащині кілька місяців немає води

Від відсутності водопостачання потерпають жителі села Худоліївка, що на Чигиринщині. Востаннє вода в деяких домівках з’являлася ще 20 січня. Взимку, аби хоч якось забезпечити себе водою, селянам доводилось топити сніг, нині ж, у розпал садово-городніх робіт, ситуація стала зовсім критичною. Повідомляє vikka.ua.
Без водопостачання залишилась третина села: припинена робота однієї з трьох водонапірних башт, які подають воду на Худоліївку.
«Сільська рада прийняла самовільне рішення про відключення башти, бо їм занадто дорого утримувати водогін, – скаржиться місцева жителька Вікторія Нікітіна. – А як бути селянам, у кого немає власних свердловин і криниць? В зимовий час ми змушені були навіть збирати сніг з покрівель, за питною водою ходили до сусідів. Аби зробити власну свердловину глибиною 55 метрів, потрібно заплатити більше 1 тисячі доларів, я таких грошей виділити не можу. Таких людей в селі багато».
Сусідка Вікторії, Ольга Римська каже, що нинішнє відключення не перше, селяни і раніше страждали від постійних аварій у водогінній мережі. У жінки в дворі є своя свердловина, тому всім, хто опинився в скрутному становищі, дозволяє набирати воду.
Проблема в тому, – говорить жінка, – що система водопостачання перебуває не на балансі сільської ради, немає комунального підприємства, яке б її обслуговувало. Нікому займатись дрібним ремонтом і обслуговуванням обладнання.
Сільський голова Худоліївки Роман Златковський стверджує, що нині водопостачання відсутнє через неполадки в роботі системи: вийшли з ладу електричні насоси, які качають воду. Водогону вже 25 років, обладнання старе і зношене, тому на лініях часто відбуваються пориви. Обіцяє, що вже через кілька днів нарешті закінчаться ремонтні роботи і система в повному обсязі знову буде запущена в роботу.
Та нерентабельність утримання мережі водопостачання у нинішньому вигляді керманич села підтверджує.
Зараз вода обходиться селянам в 12 грн за кубометр – це занадто дорого при звичних обсягах використання. Тому більше 30 домоволодінь взагалі відмовились від водогону: їм вигідніше копати власні свердловини, які зараз є в кожному третьому дворі. А чим меншою буде кількість користувачів, тим дорожчим стає і водопостачання.
Наразі ж узяти систему на баланс сільська рада змоги не має.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x