«Парципативна демократія та обґрунтовані рішення» вже в Черкасах

«Парципативна демократія та обґрунтовані рішення» вже в Черкасах

Черкаси є учасником унікального проекту «Парципативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні». Це – спільний проект Асоціації міст України та Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад за фінансування та підтримки МЗС Норвегії. Інформують в прес-службі Черкаської міської ради.

У Черкасах він реалізувався у галузі охорони здоров’я, а також – сфері фінансів.

Директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган пояснила, що така спільна ініціатива Асоціації міст України та Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад покликана стимулювати прогресивні та ефективні механізми діяльності органів місцевого самоврядування задля покращення рівня надання послуг та підвищення якості та умов життя для міської громади.

Тому першим кроком став аналіз та ретельний моніторинг позитивних та від’ємних моментів, які мають місце у нашому місті. А також – планування подальших кроків для усунення проблемних факторів та напрацювання й впровадження успішного досвіду інших міст України в черкаських реаліях.

Приміром, суттєвими перевагами Черкас є значна кількість парків, скверів та інших місць відпочинку, розлога акваторія Дніпра, наявність спортивної інфраструктури, майданчиків для підтримання гарної фізичної форми. Проте засмучують черкасців та гостей нашого міста незадовільний стан доріг, тротуарів, якість прибирання в Черкасах. Зокрема, утримання зелених зон та прибережних територій. А також – дороговартісне діагностичне обстеження.

Наталія Володимирівна розповіла, що в контексті такої співпраці підготовлено розпорядження міського голови щодо утворення робочої групи з впровадження проекту «Парципативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», яку очолила заступник міського голови Людмила Бордунос.

Перша робоча нарада відбулась у четвер, 26 квітня, у залі засідань Черкаського міськвиконкому.

На часі – розробка нормативно правових актів, які в подальшому сприятимуть більш ефективній роботі органів місцевого самоврядування, що, звісно, в підсумку відповідним чином відобразиться на життєдіяльності міста.

Тож до 1 червня цього року робоча група з впровадження проекту «Парципативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні» має розробити та надати свої пропозиції щодо виконання заходів, відповідно до Плану підвищення ефективності діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради за напрямком людиноцентричний бюджет.

Цей документ підготовлений на основі аналізу результатів фокус-групового дослідження та статистичних показників. Також члени робочої групи мають опрацювати можливості залучення інвестицій, необхідних для вирішення кожної з вказаних у Плані проблем.

Це, зокрема, врегулювання взаємовідносин з іншими територіальними громадами у сфері надання медичних послуг їх мешканцям. Оскільки обсяг фінансового ресурсу на надання медичних послуг у міських поліклініках та лікарнях жителям з інших районів щороку зростає. А розмір медичної субвенції для бюджету міста – навпаки – зменшується. Так, у 2017 році з міського бюджету було направлено понад 20 мільйонів гривень, аби компенсувати надання медичних послуг не черкащанам.

Тоді як ці кошти могли бути спрямовані на розвиток територіальної громади міста.

Наступна ситуація, яка потребує вирішення, – витрачання коштів міського бюджету на утримання закладів, переважна більшість послуг в яких є платними. Тож – їх доцільно перевести на самоокупність. Приміром, створити госпрозрахункові заклади стоматологічної допомоги дорослому населенню. А також – перевести реабілітаційно-оздоровчу поліклініку на повний госпрозрахунок. Тоді як фінансування пільгових категорій, які користуються послугами, за цим напрямом діяльності здійснювати через окрему міську програму.

Набирає актуальності питання впровадження інноваційних технологій у процеси запису та постановки на чергу та ведення прийому пацієнта за допомогою електронної медичної картки. А також – охоплення реєстрацією усіх процесів лікувально-профілактичної роботи лікарів-спеціалістів вторинного рівня надання медичної допомоги на амбулаторному етапі лікування.

В умовах постійного зростання кількості автомобілів особливої гостроти набуває проблема їх вільного пересування містом. Тому – на часі – впровадження Концепції паркування транспортних засобів на території м. Черкаси.

Інша важлива для Черкас проблема – утримання території міста в належному санітарному стані. Вирішити її покликана інтерактивна карта з прибирання Черкас, доцільність розробки якої нині широко обговорюється.

Також у вищевказаному Плані підвищення ефективності діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради за напрямком людиноцентричний бюджет обґрунтована необхідність здійснювати прямі розрахунки з комунальними підприємствами за надані послуги. Зокрема, це сприятиме більш ефективному та раціональному витрачанні бюджетних коштів, враховуючи вимоги Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» щодо забезпечення проведення конкурсних процедур закупівлі, замість надання фінансової підтримки.

Головний фінансист міста пояснює, що втілення зазначених заходів у рамках реалізації проекту заплановано в цьому році. Впродовж цього часу відповідні структурні підрозділи Черкаської міської ради мають розробити та ухвалити належну нормативно-правову базу, яка сприятиме практичній реалізації та вирішенню окреслених проблем.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x