На Черкащині за рік створили 6 патронатних сімей

На Черкащині за рік створили 6 патронатних сімей

Поняття «патронат» для України ще нове, оскільки з’явилося відносно недавно. Лише рік тому Черкаський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді лише розпочинав інформаційну кампанію про запровадження такої нової соціальної послуги, яка діє вже в багатьох країнах світу. Про розвиток послуги «патронат над дитиною» на Черкащині, її алгоритм запровадження та освітні нюанси розповіла у прес-центрі «Нової Доби» Людмила Березовська, заступниця директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання й реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або законними представниками складних життєвих обставин. Це такі випадки, як насильство над дитиною, невиконання батьками батьківських обов’язків, лихо, нещасний випадок із житлом, відмова від новонароджених. Відтак, в інтересах таких дітей, їм краще перебувати на час такого періоду в іншій родині, яка про неї попіклується, а не в інтернатних чи інших державних закладах. Це, кажуть, порушує найважливіше право дитини на її перебування у сім’ї. для того, щоб цього уникнути і створюють в Україні і на Черкащині зокрема патронатні сім’ї.

– Черкащина приєдналася до державного експерименту, який розпочали торік, однією з перших областей в Україні. І за рік Черкащині вдалося досягти чималих результатів, – розповіла Людмила Березовська. – Зокрема, за цей рік було створено 6 патронатних сімей у містах Сміла (дві родини), Тальне, Умань і в Христинівському та Золотніському районах. Уже завершується процес створення ще однієї родини у місті Золотоноша. Ми бачимо велику потребу у таких родинах по всіх районах Черкащини, адже у кожному є діти, які потребують такої послуги. Наприклад, лише за перший квартал поточного року із родин було вилучено 15 діток у зв’язку загрози їхньому життю. Й здоров’ю.

Патронатна сім’я – це родина, яка на власній житловій площі тимчасово піклується про дитину, виховує її і займається її реабілітацією у складі інших спеціалістів, які теж опікуються долею такої дитини. Термін перебування такої дитини у сім’ї – три місяці. В окремих випадках термін можуть продовжити до 6 місяців. Основна суть такого патронатного виховання у тому, що поки дитина перебуває у родині, соціальна служба у партнерстві з іншими суб’єктами соціальної роботи займається із біологічною родиною, щоб допомогти подолати складні обставини. Найкращим результатом є повернення дитини у біологічну родину, в іншому – підшуковування для цієї дитини іншої люблячої родини.

– Особи, які виявили бажання стати патронатними вихователями мають пройти обов’язкове навчання. Це 9-модульний тренінговий курс, потім курс домедичної допомоги дітям, а також відбувається тренінг для міждисциплінарної команди. Тоді навчають команду спеціалістів, у співпраці з якою надаватиметься послуга. Це – фахівець служби у справах дітей, вчитель чи завуч школи, яка найближче знаходиться до місця проживання родини, представник дитячого садочку, лікарні й поліці. Вони все дізнаються про цю послугу і розуміють, що вони є помічниками цієї родини. Особливо важливо, щоб кандидати у патронатні вихователя не засуджували минуле дитини і її батьків, – зауважила Ольга Рак, національний тренер із підготовки кандидатів у патронатні вихователі.

Патронатними вихователями можуть стати чоловік і дружина, або ж жінка й мати чи жінка й старша дочка, обов’язково пара, які проживають на одній території, які мають позитивний досвід виховання власних дітей і мають місце для поселення дитини і вільний час для її виховання.

У свою чергу держава гарантує для патронатного вихователя заробітну плату, кошти на утримання дітей, підтримку від команди спеціалістів. Заробітна плата патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів на місяць. Ці кошти виплачують із державного бюджету і лише на той час, коли дитина перебуває під опікою. Також на утримання дітей виплачується два прожиткові мінімуми на кожну дитину, яка влаштована в родину. Якщо в родину влаштована дитина до 1 року, дитина з ВІЛ або більше двох дітей до 6 років, то виплати збільшуються на 10 відсотків на кожну дитину.

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x