Як правильно доглядати за петуніями

Як правильно доглядати за петуніями

Серед безлічі квітучих рослин, що радують око і серце, дещо окремо виділяються петунії. Ці ніжні і надзвичайно яскраві квіти своєю широкою гамою кольорів здатні задовольнити найвибагливішого поціновувача краси. Разом із тим, вони не потребують від квітникаря особливих витрат часу, сил чи коштів. Втім, існують і деякі особливості догляду за цими рослинами, не знаючи які отримати дійсно красиві квіти буде складно.

Петунії поділяють на кущові та ампельні. Серед любителів квітів найбільш популярним є вид петунії ампельної – сурфінія. Завдяки міцній кореневій системі сурфінії добре ростуть у контейнерах, кашпо, підвісних горщиках та декоративних вазах. Яскраві спадаючі різнокольорові квіти прикрашають підвіконня, балкони та дахові тераси наших будинків. Кущові петунії прекрасно ростуть і у відкритому ґрунті. Дуже часто можна побачити велику кількість різних петуній на клумбах міст, більшість видів петунії стійкі до несприятливих погодних умов.

Для петунії та її гібридних видів не потрібно створювати спеціальні температурні умови, достатньо довіритися природі. Звичайно, при загрозі приморозків варто забрати петунію, що росте у горщиках, у більш тепле місце або покрити агроплівкою. Петунія добре себе почуває і рясно цвіте на сонці та напівсонячних місцях. Якщо у літні спекотні дні петунія стоїть на південному підвіконні, вона буде гарно цвісти, але нижні листки почнуть сохнути, тому краще переставити рослину у яскраве місце без прямих сонячних променів. Великоквіткові петунії більш теплолюбиві, ніж дрібноквіткові, у вологу холодну погоду перестають цвісти. Поливати петунію улітку потрібно часто, особливо ту, що росте у контейнерах. У літні спекотні дні достатньо 2 рази – увечері і зранку. Поливати петунію слід під корінь, щоб не пошкодити квіток. Обприскування не потребує. У сильну вітряну і дощову погоду варто сховати петунію у захищене місце.

Починати підживляти петунію потрібно через 7 днів після пересадки на постійне місце, а також у період бутонізації і протягом весни, літа і до жовтня достатньо одного разу на 7 днів. Добрива використовуйте для квітучих. Раз на 30 днів можна використовувати і органічні добрива. Підживляємо петунію ввечері після заходу сонця. Землю можна купити у квіткових магазинах (бажано ту, що призначена для квітучих рослин).

Для посилення гіллястості стебел, для отримання пишних кущів петунії варто прищипувати. Як кущові, так і ампельні. Робити це можна у будь-який час за необхідності. Відщипуємо новоутворені вершечки (1–2 верхні листочки). Розможується петунія насінням і вегетативним способом – живцями. Основні вороги петунії – павутинний кліщ, попелиця, слимаки, трипси. Для боротьби варто використати хімічні препарати. Хвороби з’являються при недотримані умов догляду. Переважно це фітофтороз, чорна ніжка, сіра гниль.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x