Студентів Черкаського національного нагородив відомий режисер

Студентів Черкаського національного нагородив відомий режисер

Викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вшанували пам\’ять депортованих кримських татар. До роковин депортації в університеті провели конкурс студентських есе, а переможців нагородив відомий український режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеїтаблаєв під час перегляду його фільму «Чужа молитва». Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Показ історико-драматичного фільму, заснованого на реальних подіях, зібрав повний зал у черкаському кінотеатрі «Україна». Презентував черкащанам свій фільм сам режисер Ахтем Cеїтаблаєв.

За його словами, головна ідея «Чужої молитви» – показати людську любов і самопожертву:

– Цей фільм про те, як важливо відчувати чужий біль, про те, що не існує чужих дітей.

Порадувало режисера й те, що молодь виявляє інтерес до його картин:

– Приходячи на різноманітні акції інформаційного характеру, молодь демонструє небайдужість до подій минулого і сьогодення та відчуває себе їх частиною.

Після перегляду підбили підсумки конкурсу студентських есе на кримськотатарську тематику.

– У Черкаському національному університеті вже не перший рік студенти пишуть есе до роковин депортації кримських татар. Студентські твори присвячені історії Криму, історії та культурі кримськотатарського народу. У цьому році до участі в конкурсі долучилися не лише магістри, а й студенти молодших курсів, – підкреслив професор та завідувач кафедри історії України навчально-наукового інституту історії та філософії ЧНУ Віталій Масненко.

Переможців конкурсу творчих робіт про історію та сьогодення кримськотатарського народу особисто привітав Ахтем Сеїтаблаєв. Він вручив відзнаки й подарунки та пообіцяв привезти в Черкаси свою наступну прем’єру.

Перемогли в конкурсі есе Ярослав Бондарчук – студент 4 курсу ННІ історії і філософії, Яна Ляшенко – студентка 1 курсу ННІ історії і філософії, Артем Новіков – студент 1 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій.

– Я описувала життя й побут кримських татар: їхнє житло, одяг. Порівняла особливості культури українців та кримських татар. Виявилося, що між ними багато спільного. І хоч ця тема висвітлена в багатьох працях, я знайшла такі подробиці та особливості, які майже ніде не описані. Гадаю, саме через це моя робота здобула призове місце, – розповіла конкурсантка Яна Ляшенко.

А Аліна Кривошея, студентка-магістрантка ННІ історії та філософії, поділилася враженнями від перегляду кінострічки «Чужа молитва»:

– Фільм дуже важкий, але його варто подивитися всім. У ньому висвітлено жорстокі, болісні для сприйняття події нашого недавнього минулого – депортація кримських татар, знищення єврейського народу. Після перегляду ніхто не залишився байдужим. Про те, що відбувалося в той час, повинна знати молодь, адже це наша історія.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x