Майстерня у Черкасах навчає хлопчаків теслярству й передає чоловічу мудрість

Майстерня у Черкасах навчає хлопчаків теслярству й передає чоловічу мудрість

Навчити відповідальності, опанувати практичні вміння, дати розуміння ролі чоловіка в сім’ї і просто допомогти хлоп’ятам, які живуть без батьківської уваги, набути стабільності вже понад рік допомагають у спеціальній майстерні «Мудрий тесля» у Черкасах. Так одного разу компанія друзів-батьків з церкви \”Дім Євангелія\” вирішила створити місце, де б такі ж самі хлопці, як вони, які ростуть без батька, могли на власні очі побачити, яким має бути справжній глава сім’ї, власними руками створювати корисні речі з дерева й інших матеріалів, а також навчитися працювати з електроінструментами. Про функціонування майстерні, її мету й розвиток «Новій Добі» розповів очільник «Мудрий Тесля» Віталій Андрієць.

Нині у майстерні функціонує дві групи. Там щосереди навчають хлопчиків віком 7–12 років. Більшість із учнів – діти з неповних родин.

Майстерня у Черкасах навчає хлопчаків теслярству й передає чоловічу мудрість– «Мудрий Тесля» – це майданчик для дітей, здебільшого хлопчиків, які хочуть навчитися щось створювати якісь практичні речі для свого дому й робити це за допомогою рук і голови. У проекті задіяно 5 «тренерів» разом зі мною. Кожен із нас навчає хлопчиків тому, що сам уміє. Спрямування кожного уроку залежить від нашого робочого графіку, адже навчаємо хлопців ми у вільний від основної роботи час. Чому ми спрямували увагу саме на дітей із неповних родин? Тому що хлопцеві без батька дуже важко рости. Я це відчув на собі, бо зростав теж без батька, який покинув сім’ю, коли мені було 2 роки, і хотів би, щоб оте відчуття безпорадності, коли ти не можеш нічого відремонтувати у власному помешканні, не відвідували сучасні діти.

У чоловіка в самого – троє дітей. Старший – хлопчик. Він теж навчається у майстерні, разом із батьком здобуває не лише ремесло, а й психологічну впевненість у собі й власних силах. У майстерні кажуть, що коли рука розуміє, скільки важить молоток, що робить шуруп, що таке прямий кут, як використовувати ті чи інші інструменти, то хлопчик – майбутній чоловік – уже точно знатиме, що з цим усім робити і як щось полагодити вдома.

– Водночас, під час роботи ми намагаємось пояснити хлопцям роль чоловіка у суспільстві й сім\’ ї. Розтлумачити такі поняття, як відповідальність, дбайливість, повага до старших, турбота про матір, тата чи бабу з дідом, – говорить Віталій. – Тому на початку кожного заняття ми говоримо про те, що означає бути чоловіком, захищати себе й родину, розповідаємо християнські притчі й повчальні випадки з життя.

Майстерня у Черкасах навчає хлопчаків теслярству й передає чоловічу мудрістьЗаняття для дітей у майстерні відбуваються на безкоштовній основі. Учителі майстерні, та члени церкви «Дім Євангелія» докладають на матеріали свої кошти, приносять свої інструменти і весь час піклуються про майстерню, час від часу допомагають благодійники.

– Також, наприклад, є декілька бабусь у церкві, які бачать свою місію у тому, щоб з пенсії допомагати теслярам. Особисто мене це дуже надихає, бо я знаю що в них пенсія мала, – каже очільник «мудрих теслярів». – Також нам допомогла дуже Оля Доброштан, вона розробила для нашої майстерні унікальний дизайн, та пофарбувала для нас майстерню

Звісно, майстерня «Мудрий Тесля» хотіла б розширитися і допомагати більшій кількості хлопців, або ж збільшити асортимент власних виробів. Нині ж це прості речі для побутового вжитку – від дощечок для кухні, ящиків для інструментів до табуретів і вішалок для верхнього одягу. Також училися роботи і подовжувачі, і лампи, і навіть сучасні спінери.

– Центральна ідея – це робота з деревом. Бо ж його легше за все дістати. Опановуємо електрику, також час від часу робимо щось із пластикових пляшок. Колись зробили термос зі скляних і пластикових пляшок. Тобто вчимо хлопців мислити не лише споживацькою категорією, а й вкладаємо у їхні голови, що деякі речі можна полагодити, переробити або ж і геть придумати їм нове застосування, – зауважує чоловік.

Майстерня у Черкасах навчає хлопчаків теслярству й передає чоловічу мудрістьГоловна проблема у майстерні наразі – це матеріальна база. Оскільки все, що хлопці виготовляють, вони ж забирають додому. Завжди є потреба у деревині (фанера, палети), пилках по дереву, ручних лобзиках, рубанках та інших теслярських інструментах. Власне, якщо ж збільшиться кількість охочих до навчання хлопців, то майстерня потребуватиме й більшого приміщення, а також деревообробне приладдя. На сьогодні «Мудрий Тесля» базується у невеликому приміщенні, яке надала церква «Дім Євангелія». Оскільки та підтримує різноманітні заходи, що сприяють розвитку Черкас (наприклад, безкоштовні ІТ-курси GeekHub), то і для «Мудрого Теслі» знайшлося приміщення в церкві й ресурсна допомога.

– Наша мрія, аби в Черкасах росло здорове покоління чоловіків, які вміють брати на себе відповідальність і піклуватися про свою сім\’ю. Ми мріємо бачити здорові повноцінні сім\’ї в нашому місті, головою яких є батько. Головна наша мета – розвивати хлопчачий рух у місті Черкаси, залучати батьків проводити корисний час зі своїми дітьми, – розповідають у майстерні.

Анна Сакун,
фото Олександра Рибалки

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x