Менопауза: пережити чи лікувати?

Менопауза: пережити чи лікувати?

Менопаузальний період або клімакс – це період у житті кожної жінки, коли на фоні гормональних вікових змін зникають регулярні менструації та припиняється репродуктивна функція. Преклімактеричний період (пременопауза) – це гормональні зміни, які наступають у жінок після 40 років до настання клімактерію. Менопауза настає у жінок у різному віці, але переважно у 45–55 років і триває до кінця життя. Враховуючи світові тенденції, населення планети старішає. Через це проблема менопаузи наразі постійно вивчається науковцями всіх країн світу задля того, щоб допомогти жінкам у цей період почувати себе добре та покращити якість життя на цьому етапі.

– Взагалі, у жіночому організмі при менопаузі відбувається багато змін. Насамперед, це – гормональні зрушення у результаті зниження вироб­лення гормону естрогену. Через це жінка починає швидко старішати, особливо це проявляється зовні. Зазвичай, жінки вже розслабляються та перестають приділяти належну увагу своєму здоров’ю, але це не правильно, – зауважує лікар акушер-гінеколог Черкаського міського пологового будинку «Центр матері і дитини» Людмила Кожан. – Клімакс може протікати фізіологічно, так і мати паталогічний перебіг. Менопауза – це не тільки «припливи», на які жінки частіше звертають увагу. «Припливи» навіть не завжди присутні при цьому стані. Ця проблема веде за собою інші зміни ендокринної системи. Це і захворювання щитоподібної залози, цукровий діа­бет другого типу та гіпертонічна хвороба, а також проблеми із суглобами – поліартрити та артрози.

За словами лікарки, нині є чимало препаратів, які підтримують жіночий організм у належному стані під час клімактеричного періоду. Наприклад, прийом фітоестрогенів та гормонозамісна терапія, яка допомагає організму заповнити необхідну кількість потрібних гормонів.

– Наші жінки часто ставляться до гормонів негативно – лише до 2 % сприймають цю інформацію позитивно та приймають гормональні препарати. Хоча вони не настільки дороговартісні. Це все ж закладено у підсвідомості наших жінок, причому не тільки у Черкасах, а й по всій країні. За кордоном проходження гормонозамісної терапії доволі поширена практика – до 70 % жінок приймають її. Адже чимало соматичних ускладнень при клімаксі можна попередити, якщо жінка вчасно розпочне приймати спеціальні препарати, − говорить Людмила Іванівна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x