Як правильно доглядати за гіацинтами

Сонячні і трохи притінені ділянки саду ідеально підійдуть для посадки гіацинтів. Головне, щоб обрана місцевість була захищена від протягів і вітру. Крім рівня освітленості, дуже важливо при виборі місця для посадки звернути увагу на ґрунт. В ідеалі земля для посадки повинна бути рихлою і легко пропускати повітря і воду, а також містити гумус. Оскільки гіацинт дуже погано реагує на застій вологи, то слід вибирати місце на височині або під нахилом, щоб усунути можливість застою талої або дощової води. Як і всі цибулинні, гіацинт не витримує перезволоження і найменшого підтоплення ділянки, тому при посадці перевірте, щоб рівень залягання ґрунтових вод був не менше 50–60 см. Якщо вони розташовані ближче, то слід зробити дренаж.

Кінець вересня – початок жовтня саме час для висадки цибулин гіацинта. Якщо посадити цибулини раніше, поки на вулиці тепло, то, найімовірніше, вони підуть в активний ріст і легко загинуть при перших морозах, а якщо згадати про посадку в листопаді, то рослина не встигне вкоренитися і теж загине під час зимових морозів. Якщо ж гіацинт все таки посадили на початку листопада, варто заздалегідь утеплити клумбу листям і захистити плівкою від дощу і снігу. При посадці кожну цибулину слід заглибити не менше, ніж на 15–20 см, з відстанню між рослинами – 15 см. Щоб забезпечити краще цвітіння і більший розмір суцвіть, в кожну ямку додається трохи добрива. Не рекомендується висаджувати гіацинти на одне і те ж місце щороку. І тільки після того, як земля «відпочине» від квітів 3–4 роки, можна буде повертатися на попередні місця розташування.

Цвітіння гіацинта припадає на весняний період, а в цей час ґрунт дуже добре зволожений, адже тільки розтанув сніг. Тому при поливі потрібно враховувати температуру, рівень вологості і ступінь зволоженості землі, адже цибулини гіацинта краще недозволожити, ніж внести надмірну кількість води. Надлишок вологи призводить до загнивання цибулин, а як результат – до загибелі рослини.

Як мінімум, квітці гіацинта потрібні три підгодівлі, які можна вносити як у сухому, так і в розчиненому вигляді. У другому випадку добрив слід взяти дещо менше, а ґрунт перед внесенням добрив добре зволожити. Перше внесення добрив припадає на період початку росту рослини. Як правило, використовують готові суміші для цибулинних або змішують суперфосфат з селітрою. Друга підгодівля припадає на період бутонізації, а третя – в кінці цвітіння (30–35 г суперфосфату і 30–35 г калію сірчанокислого). Після внесення добрив ґрунт слід обов’язково розпушити.

Зазвичай гіацинти розмножують цибулинами (дітками). Для цього достатньо викопати кореневище торішнього гіацинта. У середньому за рік кожна доросла цибулина утворює 3–4 відростки, які можна сміливо відокремити від основи і висадити окремо. Через кілька років такі цибулини підростають, і рослина починає цвісти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x