Черкащанин створив музей космонавтики

Черкащанин створив музей космонавтики

Черкаський Східноєвропейський університет здавна славиться своїми тісними зв’язками із Зоряним містечком та Центром підготовки космонавтів. Може здатися дивним, що в навчальному закладі, де вивчають економіку та менеджмент, так багато уваги приділяється космонавтиці. Та це лише на перший погляд. Адже все стає зрозумілим, якщо згадати, що засновник ВНЗ Рауф Аблязов багато років працював головним конструктором конструкторського бюро „Сокіл”, в якому очолював роботи зі створення зразків нової техніки для авіаційної і космічної галузі СРСР. До членів опікунської ради входить перший космонавт, який вийшов у відкритий космос, Олексій Леонов та колишній міністр ракетобудування СРСР Олег Бакланов. Тож сама доля судила, щоб єдиний в області музей космонавтики з’явився теж тут.

Фоторепортаж із музею можна побачити тут.

– Уперше з космонавтами я зустрівся 1968 року, – розповідає засновник музею космонавтики при Східноєвропейському університеті заступник ректора із зовнішніх зв’язків Геннадій Петрович Кузмічов. – У той час я займав посаду секретаря Черкаського обкому партії і курував військово-промисловий комплекс, промисловість, будівництво області тощо. Тоді майбутні космонавти часто приїжджали на Черкащину. Космічна галузь розвивалася шаленими темпами і їй постійно потрібні були нестандартні прилади. Нерідко на те, щоб провести замовлення через держплан, не вистачало часу. Тоді зі спецзамовленням на оборонне підприємство посилали довірених осіб, якими часто виявлялися кандидати в космонавти. На Черкащині таких підприємств було достатньо. Мені ж було доручено здійснювати контроль над їхньою діяльністю. Всі спецзамовлення космонавтів здійснювалися через мене. Неодноразово, як тепер кажуть, по роботі доводилося бувати і в Зоряному містечку, і в Центрі підготовки космонавтів. Пощастило побачити прилади, виготовлені в Каневі, Смілі, Черкасах, які встановлені на космічних кораблях. За довгі роки співпраці з космонавтами в мене назбиралося величезна кількість нагород, фотографій, речей, унікальних книжок з автографами людей, імена яких увійшли в історію світової космонавтики. В якийсь момент я зрозумів, що все це не може належати лише одній людині й вирішив поділитися. Спочатку це були виставки. Вперше виставку відкрили в Краєзнавчому музеї. Вона тривала три місяці. Потім в управлінні СБУ, потім в управлінні ДАІ, а потім – у готелі «Росава». Зрештою, спільно з керівництвом університету ми вирішили, що ця унікальна виставка сама повинна стати музеєм, який розташується в стінах навчального закладу.

– Тема космонавтики надзвичайно жива й цікава для нашого закладу, – говорить ректор Східноєвропейського університету, кандидат економічних наук, доцент Любов Шпак. – Нас постійно підтримують фахівці із Зоряного містечка, часто приїжджає почесний професор нашого закладу – космонавт Олексій Леонов, тому ми з радістю підтримали ініціативу Геннадія Петровича щодо створення в стінах закладу Музею космонавтики.

Серед експонатів цього музею особливу увагу привертають фотографії студентів закладу в космічних кораблях та Центрі підготовки космонавтів. Як виявилося, зроблені вони зовсім недавно.

– Щороку до Дня космонавтики ми проводимо конкурс серед студентів. Його переможці отримують дипломи, медалі, грошові винагороди й унікальну можливість відвідати Зоряне містечко, – продовжує Генадій Петрович. – Ми практично єдина організація в Україні, яка співпрацює з Центром підготовки космонавтів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x