ЗАПИТУЙТЕ У ЕКСПЕРТА



Новина із категорії: RSS, Запитуйте у експерта

Роздрукувати        Друкована версія

Топінамбур: чим корисний та як їсти?

Дата: 14-05-2018, 22:31.

Топінамбур: чим корисний та як їсти? Топінамбур, також відомий як земляна груша – цінна овочева культура, що відома своїми смаковими і поживними властивостями. Топінамбур – це різновид багаторічних рослин із сімейства Айстрові. Його можна ідентифікувати по дуже високому і тонкому стеблу, що досягає двох і більше метрів, покритому безліччю м’яких волосків. Кореневі пагони топінамбура мають їстівні бульби.

Його сік дуже корисний для кишечника і шлунка та може усувати закрепи, знімати біль і запалення. Також топінамбур регулює рівень холестерину, цукру і гемоглобіну в крові. Його вживають при надмірній вазі, отруєннях та при відкладенні солей. Через здатність рослини очищати організм, її можна використовувати як м’який засіб для детоксикації.

Як правильно робити заготовки?
У лікувальних цілях використовують надземну частину і бульби рослини. Заготовляти траву необхідно перед початком цвітіння у червні або липні. Акуратно зріжте стебла і листя, переберіть їх і покладіть сушитися у темне і добре провітрюване місце. Зберігайте заготовки не більше 1 року в щільно закритій скляній тарі.
Деякі фітотерапевти також застосовують бульби, які необхідно викопувати безпосередньо перед використанням. Зберігати їх можна не довше 1 тижня. Для цього загорніть промиті і висушені бульби в поліетиленовий пакет і помістіть у холодильник або комору.

Як готувати топінамбур?
Топінамбур найкраще вживати сирим, адже так зберігаються всі корисні властивості коренеплоду. Ідеально підійдуть різні салати, заправлені вашою улюбленою олією і спеціями. Топінамбур добре поєднується з іншими коренеплодами, а також із морквою, буряком і навіть кукурудзою.
Але так само його можна смажити, варити, запікати і тушкувати. Із порошку топінамбура, наприклад, випікають хліб, дуже корисний при проблемах із підшлунковою залозою.

Відмінною, дієтичною стравою буде суп з топінамбура. Необхідні інгредієнти: 100 г брокколі, 150 г цвітної капусти та селери, одна морква і болгарський перець. Всі інгредієнти потрібно варити не довше десяти хвилин, після чого приправити спеціями.
І ще одним незвичайним рецептом буде дієтична кава з топінамбура. Для її приготування бульбу коренеплоду залийте окропом, потім обсмажте, змеліть у кавомолці. Одержаний порошок заваріть як звичайну каву.

Поки ще лікарі не виявили особливих протипоказань до вживання топінамбура. У деяких людей є лише індивідуальна непереносимість цього продукту.





Теги: черкаси, черкаська область, топінамбур, їжа, страва, приготування, корисна їжа


Черкаси наживо

На Черкащині школярі на уроках трудового навчання шиють одяг та постільну білизну для вихованців сиротинця. Учні самі вигадують дизайн, кроять та
На Відкритому Європейському чемпіонаті з робототехніки (Дебрецен, Угорщина) черкаська команда «Kiborgs.UA» (учні міської гімназії №9) увійшла в
Місто без нас ...
Борис Юхно, RSS
Обласне... Імені Симоненка! ...
Володимир Даник, RSS
Повернення ...
Юлія Фомічова, RSS