Топінамбур: чим корисний та як їсти?

Топінамбур, також відомий як земляна груша – цінна овочева культура, що відома своїми смаковими і поживними властивостями. Топінамбур – це різновид багаторічних рослин із сімейства Айстрові. Його можна ідентифікувати по дуже високому і тонкому стеблу, що досягає двох і більше метрів, покритому безліччю м’яких волосків. Кореневі пагони топінамбура мають їстівні бульби.

Його сік дуже корисний для кишечника і шлунка та може усувати закрепи, знімати біль і запалення. Також топінамбур регулює рівень холестерину, цукру і гемоглобіну в крові. Його вживають при надмірній вазі, отруєннях та при відкладенні солей. Через здатність рослини очищати організм, її можна використовувати як м’який засіб для детоксикації.

Як правильно робити заготовки?
У лікувальних цілях використовують надземну частину і бульби рослини. Заготовляти траву необхідно перед початком цвітіння у червні або липні. Акуратно зріжте стебла і листя, переберіть їх і покладіть сушитися у темне і добре провітрюване місце. Зберігайте заготовки не більше 1 року в щільно закритій скляній тарі.
Деякі фітотерапевти також застосовують бульби, які необхідно викопувати безпосередньо перед використанням. Зберігати їх можна не довше 1 тижня. Для цього загорніть промиті і висушені бульби в поліетиленовий пакет і помістіть у холодильник або комору.

Як готувати топінамбур?
Топінамбур найкраще вживати сирим, адже так зберігаються всі корисні властивості коренеплоду. Ідеально підійдуть різні салати, заправлені вашою улюбленою олією і спеціями. Топінамбур добре поєднується з іншими коренеплодами, а також із морквою, буряком і навіть кукурудзою.
Але так само його можна смажити, варити, запікати і тушкувати. Із порошку топінамбура, наприклад, випікають хліб, дуже корисний при проблемах із підшлунковою залозою.

Відмінною, дієтичною стравою буде суп з топінамбура. Необхідні інгредієнти: 100 г брокколі, 150 г цвітної капусти та селери, одна морква і болгарський перець. Всі інгредієнти потрібно варити не довше десяти хвилин, після чого приправити спеціями.
І ще одним незвичайним рецептом буде дієтична кава з топінамбура. Для її приготування бульбу коренеплоду залийте окропом, потім обсмажте, змеліть у кавомолці. Одержаний порошок заваріть як звичайну каву.

Поки ще лікарі не виявили особливих протипоказань до вживання топінамбура. У деяких людей є лише індивідуальна непереносимість цього продукту.

Реклама

4 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x