Про торговельні марки говорили в ЧНУ

Про торговельні марки говорили в ЧНУ

Що таке торговельна марка, як вона впливає на успішність компанії та про порядок її реєстрації черкаським студентам і бізнесменам розповіли під час круглого столу, що відбувся 11 травня в Черкасах. Захід організували за ініціативи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спільно з ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» та ГО «Захист прав фізичних і юридичних осіб». Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Торговельна марка для юридичної особи – те саме, що для людини її ім’я, тому дуже важливо підійди як до процесу її реєстрації, так і до питання законності її використання.

Патентознавець, старший викладач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Світлана Тростіна розповіла присутнім, хто може зареєструвати в Україні торговельну марку, протягом якого часу діє свідоцтво про таку реєстрацію, як торговельна марка впливає на успішність компанії та які вона має функції.

Також вона розповіла, який вигляд повинна мати торговельна марка, як зареєструвати її в Україні та яким чином проходить міжнародна реєстрація.

– Для цього необхідно подати заявку в «Укрпатент», а вже там здійснюється переклад на різні мови, – зазначила спікер. – Важливим питанням є і термін дії виданого патенту. Звісно, якщо це загальновідомі торговельні марки, то з часом вони стають настільки популярними, що не потребують постійного продовження реєстрації. Усі ж інші мають робити це кожні 10 років, інакше така торговельна марка стане просто недійсною, – розповіла Світлана Тростіна.

Фірмове найменування наноситься на торгівельні вивіски, використовується в оголошеннях і рекламі. При цьому законом не забороняється різним юридичним особам мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються.

У всіх спірних випадках справи вирішує суд.

Як зауважила у своєму виступі адвокат, Голова Центру інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами ЧНУ, кандидат юридичних наук, доцент Тетяна Постригань, у рамках реалізації судової реформи стоїть питання про створення в 2019 році спеціалізованого суду з інтелектуальної власності, який «опікуватиметься» саме такими спорами. Поки ж що цим займаються господарські суди або суди загальної юрисдикції.

Також перед учасниками заходу виступили проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ імені Богдана Хмельницького, професор Сергій Корновенко та судовий експерт, завідувач сектору економічних, товарознавчих експертиз та оціночної діяльності Черкаського НДЕКЦ МВС України Роман Шматков.

– На жаль, на сьогоднішній день в Україні бізнесмени не приділяють належної уваги захисту інтелектуальної власності. До реєстрації торговельної марки підходять формально, не до кінця розуміючи, як можна використовувати її повною мірою. Впевнений, що даний захід допоможе уникнути помилок при оформленні торговельної марки та розібратись в тому, як уникнути різних спірних питань, – зазначив директор ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Євгеній Глєбов.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x