У черкаських медичних закладах здійснюють супровід хворих

У черкаських медичних закладах здійснюють супровід хворих

У Черкаському обласному наркологічному диспансері соціальні працівники БО «Від серця до серця» здійснюють супровід людей, які перебувають на диспансерному обліку, отримують лікування у лікарні чи проходять відновлення у центрі реабілітації, що діє при наркодиспансері. Найчастіше такі хворі мають подвійний, а часто і потрійний діагноз – ВІЛ/ТБ/СІН, тому потребують особливої уваги. Про це «Нова Доба» стало відомо з прес-служби Черкаської міської ради.

Включення до штату Черкаського обласного наркологічного диспансеру соціальних працівників стало можливим завдяки підтримці керівництва наркодиспансеру та тривалій адвокаційний кампанії, яку здійснює БО «Від серця до серця» у межах реалізації проекту «Забезпечення сталості соціальних послуг через отримання бюджетних коштів в м. Черкаси та Черкаській області» при фінансовій підтримці Міжнародного благодійного фонду «Відродження».

Соціальні працівники при закладах, де проходять лікування люди із залежностями, допомагають не лише слідкувати за лікуванням, а й, завдяки постійному спілкуванню із клієнтом, можуть допомогти у психологічній та соціальній реабілітації. Також, соціальні працівники особливу увагу приділяють ВІЛ-позитивним людям, допомагаючи їм стати на облік в СНІД- центр та отримати лікування антиретровірусною терапією.

– Розмова лікаря і пацієнта закінчується після встановлення діагнозу і визначення системи лікування. У соціальному працівникові пацієнт бачить рівного і починає більше відкриватись, він не просто говорить якісь сухі факти, а починає розказувати, чому почав вживати наркотики чи алкоголь, чому збільшив дозу, перейшов на інші речовини. Як соціальний працівник, я отримую більше інформації, адже проводжу з клієнтом більше часу, і вже потім передаю всі потрібні дані психологу чи іншому лікарю, який працює у вузькій сфері.

Окрім того, робота соціального працівника не закінчується періодом, поки клієнт перебуває у наркодиспансері. Коли людина виходить з реабілітації – потрібний подальший її супровід, аби адаптувати людину у суспільстві. Адже, найчастіше, людина, яка поборола залежність після реабілітації залишається на одинці з реаліями свого життя: нових друзів ще немає, а повертатися до старих – означає знову почати вживати алкоголь чи наркотики. Соціальний працівник може порекомендувати групи самодопомоги, курси, методи соціалізації, аби клієнт почав нове життя без залежності, – розповідає соціальний працівник Андрій Федоренко.

Упродовж року організація також планує розширити кількість закладів, які матимуть у штаті соціальних працівників. Здебільшого такі кадрові новації стосуватимуться центрів первинної медико-санітарної допомоги, які мають кабінет «Довіра».

– Соціальний працівник – це фахівець, який може працювати за принципом «рівний-рівному», чого не можуть робити медичні працівники закладів охорони здоров’я. І фактично, це поповнення штату якісними кадрами, які «коштують» державі дешевше, ніж навчити медиків такій вузькопрофільній діяльності з нуля. Приємно, що ми знаходимо позитивний відгук у таких нововведеннях серед керівників департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради та медичних закладів м. Черкаси. Сподіваємось, що така маленька реформа допоможе істотно покращити якість надання послуг, – коментує Наталія Несват, голова БО «Від серця до серця».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x