Городищенський «Садок вишневий коло хати» відзначив 30-річний ювілей

Городищенський «Садок вишневий коло хати» відзначив 30-річний ювілей

19 травня в Городищі відбувся традиційний мистецький фестиваль «Садок вишневий коло хати». Варто відмітити, що цьогоріч свято відзначає свій 30-річний ювілей. Щороку, на батьківщину Гулаків-Артемовських та Симиренків, краю, де пройшли дитячі роки Тараса Шевченка, з’їжджаються звідусіль молоді артисти та виконавці, щоб продемонструвати свою сценічну майстерність. Урочисте відкриття свята відбулося біля пам’ятника Семену Гулаку-Артемовському. Про це «Нова Доба» дізналася із Городищенської РДА.

Перед присутніми виступив голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець, який подякував за запрошення і відзначив, що Городищина справді наділена неперевершеними талантами і доказ цьому проведення традиційного свята «Садок вишневий коло хати» – по-справжньому народного фестивалю.

До слова також було запрошено міського голову Володимира Мирошника. «Сьогодні ми зібралися гуртом нашою громадою для того, аби показати ще раз, що ми єдині у всьому, єдині у минулому, єдині у майбутньому. Які б часи не переживала Україна, але ми обов’язково повинні пам’ятати і віддати шану тим, хто жив на цій землі – це Тарас Шевченко, родина Гулаків-Артемовських, Симиренки – славетні сини свого народу. Уже вкотре в цей день збираються народні умільці, творчі колективи, обдаровані особистості аби разом долучитися до високої майстерності, народної творчості…».

У знак глибокої шани і любові гості та учасники свята поклали квіти до підніжжя пам’ятника нашому видатному землякові.
Під звуки козацького маршу, учасники дійства святковою ходою пройшли центральною вулицею міста. На вході до міського саду гостей радо зустріли господар і господиня (Одарка і Карась), які гостинно запросили на мистецьку виставку.

Творчу частину фестивалю-конкурсу «Садок вишневий коло хати» відкрила народна аматорська капела бандуристів Городищенської районної дитячої школи мистецтв керівник заслужений працівник культури (Валентина Голосій).

Своїм неперевершеним виступом радував духовий оркестр Канівського коледжу культури і мистецтв (керівник Ростислав Близнюк). Усі присутні насолоджувалися українськими піснями й танцями від хореографічних колективів, народних фольклорних ансамблів, вокальних дуетів Городищини та багатьох інших районів області.

Із вітальним словом до учасників свята звернувся перший заступник голови районної державної адміністрації Василь Скринник. «Сьогодні у нас справді велике свято – свято національної української культури, свято великих українців, справжніх синів свого народу, сліди яких ще живі на Городищині – трьох велетів української нації Тараса Шевченка, Семена Гулака-Артемовського та Платона Симиренка. Надзвичайний скарб нашого народу – це яскраві звичаї неоціненні традиції, вони передаються із покоління в покоління. Презентація на святі кожної територіальної громади Городищини, демонстрація виробів народних умільців та ремесел, є свідченням їхньої самобутності і неповторності, підтвердженням того, що городищани є вдячними синами своєї землі, гідними нащадками слави Черкащини, слави її справжніх синів, її героїв».

Районною премією ім. С.С. Гулака-Артемовського за вагомий внесок у відродження і становлення українського національного мистецтва та пісенної спадщини нагородили дует Матющенків – заслужених працівників культури України – Матющенка Василя Панасовича та Матющенко Діану Григорівну.

Переможцями виставки-конкурсу «Чарівний світ достатку і краси» стали Калинівська сільська громада (сільський голова Іван Наумець) – I місце, В’язівська сільська громада (сільський голова Наталія Шабадаш) – II місце, Вільшанська сільська громада (сільський голова Володимир Яровий) – III місце, були вручені дипломи та грошові нагороди.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x