265 гектарів лісу відтворили за останні 5 років

265 гектарів лісу відтворили за останні 5 років

Обсяги відтворення лісів за останні п’ять років склали 263 тис. гектарів, що на 15% більше за площу суцільних зрубів (227 тис. га). Про це зазначили під час колегії Державного агентства лісових ресурсів України. Повідомляють у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Одним із питань обговорених на колегії, перехід від суцільних до поступових і вибіркових систем рубок для заготівлі деревини.
Як зазначив начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Володимир Романовський, є тенденції до збільшення площі стиглих і перестійних насаджень. У зв’язку з чим, в майбутньому можливе об’єктивне збільшення норми заготівлі деревини. Тому питання щодо її організації та методів дуже актуальне.

«В останні роки у Карпатському регіоні поступові та вибіркові системи рубок більш широко застосовуються, і складають близько 60% за площею і 47% за запасом», – повідомив він.
За словами заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря, застосування вибіркових систем рубок це європейська практика, яку необхідно впроваджувати в Україні.
«Впровадження у лісогосподарську практику вибіркових та поступових систем рубок із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої стійкості та забезпечує постійне функціонування лісів, а також більш ефективне використання лісових ресурсів», – наголосив Володимир Бондар.

265 гектарів лісу відтворили за останні 5 років

Також під час колегії обговорені переваги та недоліки переходу від суцільних до поступових та вибіркових систем рубок. Зокрема, серед недоліків є труднощі механізації лісосічних робіт, збільшення витрат на заготівлю деревини, відсутність спеціальної техніки у зв’язку з її високою вартістю. До переваг відноситься збереження природи лісових насаджень, безперервне виконання лісом захисних, естетичних і рекреаційних функцій; успішність природного поновлення багатьох деревних порід, зниження витрат на відтворення лісів; посилення стійкості дерев до шкідників і хвороб, зменшення небезпеки вітровалів і буреломів.
У зв’язку з цим, колегія Держлісагентства вирішила доручити обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Укрдержліспроекту при підготовці матеріалів, які визначають проведення заготівлі деревини, забезпечити збільшення застосування вибіркових і поступових систем рубок.
«Нам дійсно потрібно переходити на нові методи заготівлі деревини. Звичайно, це потрібно робити поступово, впроваджуючи нові технології. Окрім того, потрібні й відповідні зміни до нормативно-правових актів, що регламентують проведення поступових та вибіркових систем рубок. І цю роботу ми маємо зробити швидко та якісно», – наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x