Проект для економії води розробили черкаські школярі

Проект для економії води розробили черкаські школярі

На Відкритому Європейському чемпіонаті з робототехніки (Дебрецен, Угорщина) черкаська команда «Kiborgs.UA» (учні міської гімназії №9) увійшла в топ-12 за «Основними цінностями», а у «Грі роботів» набрала 180 балів і посіла 34 місце. Про неймовірну атмосферу масштабного дійства та свої враження від змагань учасники та тренери команди розповіли на прес-конференції у виданні «Нова Доба».

– Другий рік учні нашої гімназії займаються робототехнікою, а вже маємо суттєві результати. Цей варіант освіти – не просто хобі. Знання, яких діти набувають на уроках, вони використовують на практиці. Це якраз той компетентнісний підхід до навчання, який зараз має бути в Україні після реформи, – зауважує директор гімназії № 9 Ірина Топчій.

Основним напрямком команди «Kiborgs.UA» є «First Lego Liga». Проте вони також займаються робосумо та робослаломом. Наразі готуються до робофутболу та олімпіади з робототехніки. Один із тренерів команди, вчитель історії Андрій Стецюк відзначає, що під час змагань в Угорщині учасники мали можливість перейняти досвід інших країн та значно підтягнути рівень англійської мови.
– Змагатися із командами з Південної Кореї, Японії, Німеччини – складно. Вони вже з народження грають із роботами. Проте ми вже знаємо, у якому напрямку нам рухатися. Це правильна орієнтація сучасної освіти. Ми маємо бачити кінцевий продукт, – говорить Андрій Стецюк. – Запорука успіху майбутніх «кіборгів» – поєднання азіатської відповідальності, німецької стабільності та бразильської активності. Тоді обов’язково матимемо перемогу. Все це є в українцях. Ми маємо крокувати у ногу з часом. Сьогодні наші учні збирають лего-роботів, а завтра створюватимуть справжніх роботів.
– ЛЕГО–конструюваннням можуть займатися всі діти, котрі мають бажання та терпіння. Я хочу ввести у курс свого предмету вивчення робототехніки. Завдяки реформам освіти у мене з’явилася така можливість. Вже зараз із учнями 5-9 класів ми по декілька годин на тиждень працюємо з навчальним конструктором, – додає тренер команди, вчитель технічної праці Микола Цимбал.

Кожного року організатори чемпіонату вигадують тему, на яку учасники мають розробити проект. Цьогоріч – це «Вода і людина». Учасники черкаської команди розповіли про свій проект та його основні цінності. Для турніру вони зібрали робота, а також презентувати проект зі збереження та економії води. Юні техніки представили спеціальну насадку для кранів. Вона водночас збагачує воду киснем, і може зекономити від 2 до 8 літрів води за одну хвилину.

– Наші основні цінності – праця у команді, взаємопідтримка та співпраця з іноземними командами. Назва тісно пов’язана з емблемою. На ній зображений напівробот-напівкозак. Козак символізує Черкащину – край козацтва, а робот – новітні технології. Робота, до речі, назвали «Сірко», – розповідає учасниця команди Олена Лимаренко.

Проект для економії води розробили черкаські школярі

Найстарші учасники команди Ігор Білокінь та Олександр Литвинов займалися програмуванням робота.
– Спочатку ми мали декілька наборів, які містять комп’ютерну частину робота, деякі мотори, сенсори, датчики та інші деталі. Також для робота ми спроектували спеціальну програму. Програмування виконували за допомогою блок-схем різних категорій – рух, математичні та логічні (цикл та очікування) операції тощо.

Підтримував команду на змаганнях у Києві та Угорщині й заступник міського голови Черкас Ігор Волошин: «Це – майбутнє, у яке ми маємо вкладати. Міська влада підтримує обдарованих дітей та розвиток робототехніки у Черкасах. Частину коштів (200 тисяч гривень) для поїздки на змагання в Угорщину виділила міська влада. Також торік ми дали кошти для придбання обладнання, на якому команда наразі працює».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x