Метеозалежність: що це таке та як уникнути

Метеозалежність: що це таке та як уникнути

Метеозалежність – це зміна стану здоров’я, що відбувається під впливом природних факторів: температури, вологості повітря чи атмосферного тиску. При цьому дуже важливо відрізняти метеозалежність від так званої метеочутливості (здатність реагувати на зміни погоди зміною через самопочуття). Метеозалежність має багато причин і проявів, про які важливо знати, щоб вчасно її виявити.

Зазвичай на метеозалежність страждають люди із серцево-судинними вадами, захворюваннями суглобів, неврозами та психопатіями. Вік людини майже не впливає на виникнення цього стану (може виникати у будь-якої людини незалежно від статі або віку), проте у літніх людей метеозалежність виникає набагато частіше через зниження загальних захисних властивостей організму.

Зовнішні причини метеозалежності

На думку вчених, причини таких реакцій організму, обумовлені певною атмосферною циркуляцією повітря (теплого, холодного та їх змикання). Коли відбувається зміна повітряних мас, тобто, один атмосферний шар стикається з іншим, він набуває особливих фізичних властивостей. У цій «перехідній зоні» відбуваються перепади рівнів тиску, зниження або підвищення вологості повітря, а також зміна температури. Усі ці процеси впливають і на організм людини. Зокрема, після атмосферного потепління відбувається зменшення обсягу кисню, а в результаті похолодання – підвищення його кількості. Через нестачу кисню, до метеозалежності, насамперед, схильні люди із серцево-судинною та легеневою недостатністю.
Реагує організм і на перепади тиску, підвищення або зниження вологості повітря – спазматичні болі, біль у суглобах і попереку, загострення жовчнокам’яної та сечокам’яної хвороб, мігрень, скачки артеріального тиску тощо.

Внутрішні причини метеозалежності

Головною внутрішньою причиною метеозалежності є поганий стан здоров’я, пов’язаний із нездоровим способом життя, неправильним харчуванням, а також генетичною схильністю до деяких захворювань.

Що робити, щоб не «залежати» від погоди?

– при зміні погоди, відмовтеся від жирних і білкових страв. Вживайте більше молочних і рослинних продуктів, а також морепродуктів;
– заведіть хорошу звичку – приймати вранці контрастний душ;
– намагайтеся, за можливості, уникати прийому лікарських препаратів і при сильних головних болях масажуйте мочки вух;
– аби застерегти організм від зниження артеріального тиску, займайтеся спортом та робіть ранкову зарядку;
– коли втомлюєтеся, приймайте настоянку елеутерококу;
– якщо під час зміни погоди ви відчуваєте пере­збудження і занепокоєння, то приймайте теплі ванни з лавандою, і пийте чай із фенхелем.
Якщо останнім часом ви все частіше погано себе почуваєте при зміні погодних умов, то це привід звернутися до лікаря і провести обстеження серця, судин та кісткової тканини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x