Черкаські синоптики прогнозують гарний урожай зернових

Черкаські синоптики прогнозують гарний урожай зернових

Цьогорічна погода принесла чимало сюрпризів аграріям області, внаслідок чого виникали хвилювання з приводу майбутнього врожаю. По-перше – це літньо – осіння посуха, яка завадила проведенню сівби в оптимальні строки та нормальному розвитку озимини перед входом у зиму. По-друге – сніжна зима, яка була затяжною та скоротила період весняного кущіння рослин. А по-третє – по-літньому теплий посушливий квітень, у результаті чого озимина заколосилася на 1-2 тижні раніше. Інформують у Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Та були і «бонуси» у такій погоді. Перезимівля завершилась добре. А завдяки надмірній кількості опадів, запаси вологи у ґрунті на початок весни сформувались оптимальні. Незважаючи на посушливий квітень, зволоження ґрунту в метровому шарі під ранніми хлібами на сьогодні не викликає занепокоєння. Адже завершилось колосіння, а з ним зменшилась потреба у волозі.

Травневі дощі, хоч і по літньому нерівномірні, виявились вчасними і призупинили ґрунтова засуху, яка розповсюджувалась з південних областей України. А головний фактор, який впливав на формування урожайності в роки сприятливої перезимівлі, незалежно від стану посівів на кінець осені – зволоження ґрунту. Тож недарма в народі говорять «Багато снігу – багато хліба».

На Черкащині у 2018 році урожайність озимих культур очікується висока та у межах середньої за останні 5 років: пшениці – 49 ц/га, жита – 34 ц/га, ячменю – 43 ц/га. А валовий збір озимих на 20 % більший ніж у попередньому році.

Черкаські синоптики прогнозують гарний урожай зернових

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x