У Корсуні відзначили 370-у річницю битви під проводом Богдана Хмельницького

У Корсуні відзначили 370-у річницю битви під проводом Богдана Хмельницького

26 травня виповнилося 370 років з часу переможної битви під Корсунем під проводом Богдана Хмельницького з польським військом. За однозначним висновком істориків, ця подія була ключовою в Національно-визвольній війні українського народу середини ХVII століття, адже саме вона поклала початок Українській державності. Після Корсунської битви Богдан Хмельницький почав іменувати себе гетьманом Війська Запорозького, а по всій Україні створювались козацькі полки – військово-адміністративні одиниці Української козацької держави, яка проіснувала майже півтора сторіччя.

Під час Корсунської битви прославились хоробрістю і прагненням визволити свій народ від польського ярма соратники Богдана Хмельницького Максим Кривоніс, Григорій Гуляницький, корсунець Іван Золотаренко, Іван Шангірей, Нестор Морозенко, Лукіян Мозиря і багато інших козацьких ватажків та простих козаків, які стали національними героями. Саму ж битву військові історики вважають майстерною військовою операцією, адже перемогу над польським військом було одержано завдяки умілій тактиці і навіть хитрощам. У селі Виграєві, названому так на честь цієї битви, увічнена пам’ять козака Микити Галагана, якого було заслано до польського табору дати фальшиві свідчення, щоб заманити поляків у пастку. Він помер від ворожих тортур, але завдання виконав.

У Корсуні відзначили 370-у річницю битви під проводом Богдана Хмельницького

У Корсуні-Шевченківському 370-річний ювілей славетної битви відзначили 26 травня культурно-мистецьким фестивалем «Козацька звитяга». Театралізована концертна програма відбулась просто неба, на майданчику перед центром дитячої і юнацької творчості. Перед глядачами ніби ожили історичні постаті – учасники Національно-визвольної війни українського народу 1648–54 років.

Образ Богдана Хмельницького втілив заслужений працівник культури Михайло Волков, який передав послання Гетьмана України сучасним українцям: незалежність і воля завжди виборюються і дорого коштують, тому слід бути гідними козацької слави, у ній черпати мужність і сили для боротьби.

У широкій концертній програмі звучали і старовинні народні, і сучасні пісні на історичну, громадянську, героїчну тематику. Учасники та гості свята з апетитом смакували також козацьку кашу, якою пригощали організатори свята.

Людмила Моренко, фото Олега Черненка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x