В’ячеслав Глаговський: «Овочів має бути половина порції»

В’ячеслав Глаговський: «Овочів має бути половина порції»

Як вберегтися від онкології кишечнику та що взагалі необхідно про неї знати? На ці питання відповідає лікар-ендоскопіст Першої черкаської міської лікарні В’ячеслав Глаговський.

– В’ячеславе Євгенійовичу, тема нашої розмови – не з приємних і не з популярних, проте необхідно знати, що…
– Бодай таке: на сьогодні у порівнянні з 1980-м роком темпи поширення означеної патології зросли у сім разів і онкозахворювання товстого кишечнику вийшли на друге місце серед усіх ракових захворювань, хоча ще до минулого року це було третє місце. Тож актуальність теми – поза сумнівом.

– А якщо по-простому, то що це за орган і настільки він вразливий?
– Коли зовсім спрощено, то товстий кишківник – це кінцева частина кишківника довжиною 1,5–2 метри. Це сліпа кишка, пряма кишка, задньопрохідний канал і анус. І злоякісне новоутворення може виникнути у будь-якому з відділів.

– Чи існують вікові періоди найбільшого ризику?
– Хвороба може початися у будь-якому віці, однак зазвичай рак товстого кишківника діагностують у пацієнтів після 50 років, а пік таких діагнозів припадає на 60–70 років.

– Як виявляють симптоми онкозахворювання?
– Рак товстого кишечнику підступний тим, що на ранніх стадіях він зазвичай жодним чином себе не виказує. «Болить живіт» – це, як ви розумієте, для більшості не критично. Однак деякі ознаки прямо вказують на велику проблему. Це, зокрема, безпідставні позови до туалету – ну тобто коли хочеться, а буквально – «нічого не виходить», свербіж в аналі. Якщо ж у випорожненнях з’явилася кров або вони стали неприроднього червонуватого кольору – негайно до лікаря, оскільки навіть незначні крововиливи можуть вказувати на онкологічний процес.

– Доводилося читати, що онкологія кишківника – бич заможних країн. Але українці не надто багаті, то може у нас не все так погано?
– На жаль, дуже погано. Ось саме за цим показником Україна входить до переліку високорозвинених країн, де таких випадків виявляється 35–40 на 100 тисяч населення. І це тоді, коли в більшості африканських країн лише 2–4 випадки.

– Тоді можна припустити, що запорука здоров’я кишечнику в рослинній їжі.
– Саме так. Рослинна клітковина береже товстий кишківник від концерогенів, чистить його. Це прописна істина, але більшість людей вважає, що це стосується когось абстрактного. Тому найчастіше цей діагноз ставлять чоловікам, які зловживали жирною їжею тваринного походження. Скажу так: салатів, зелені – одним словом овочів у широкому розумінні – завжди повинно бути щонайменше половина порції. Гарнір та м’ясо – по її четвертій частині відповідно.

– Це якісь конкретні овочі?
– Усі різновиди капусти, цибуля, часник, томати, бурі водорості – у пріоритеті. Уся звична нам зелень зайвою не буде.

– Чи існують захворювання, що спричиняють рак? Ну скажімо так – його попередники?
– Не завжди, але часто передвісниками онкології стають гіперпластичні та аденоматозні поліпи. До речі, вони успішно видаляються хірургічним шляхом, головне, щоб вчасно. Далі – неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона і хронічні запалення товстого кишківника. Пацієнти, які мають такі діагнози, повинні регулярно проходити діагностичний огляд, оскільки ризик захворіти на рак у них виникає вже за 6–8 років після виявлення цих захворювань. Треба зважати й на сімейну історію хвороби. На жаль, спадковість – дуже важливий фактор ризику, тому людям, у родинах яких це захворювання мало місце, необхідно контролювати ситуацію системно та щороку відвідувати профільного лікаря.

Борис Юхно

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x