Що буде, якщо здерти родимку?

Що буде, якщо здерти родимку?

Родимки мають майже всі, навіть діти, яким більше 8-ми років. Родимка, або невус – це скупчення пігменту – меланіну, який визначає колір шкіри, очей і волосся. Найчастіше такі нарости не спричиняють дискомфорту і не виявляють ознак малігнізації (трансформації у злоякісну пухлину – меланому). Якщо дотримуватися порад лікарів у більшості випадків вдається уникнути малігнізації. Однак, якщо проігнорувати або не помітити пошкодження родимки, вона дуже скоро може перетворитися на меланому. Такий вид пухлини дуже небезпечний, адже меланома дуже швидко зростає і переходить у фазу метастази.

Всі люди, які мають родимки на тілі, повинні уважно за ними слідкувати. Тільки-но ви помітили, що невус змінюється (росте, змінює колір, навколо формується червоний «віночок» чи запалення, свербіж, ) – терміново зверніться до фахівця. Родимки, які постійно подразнюються одягом чи рухом необхідно видаляти. Проте у жодному разі не можна робити це в домашніх умовах.

Перша допомога, якщо здерли родимку:
• Родимки, при пошкодженні яких довго йде кров – це ангіоми, тобто, розростання кровоносних судин. Вони безпечні. Якщо невус кровоточить, то його необхідно промити перекисом водню. Тримати компрес із перекисом потрібно не менше 15 хвилин – за цей час має зупинитися кров.
• Після того як ви зупинили кров, промокніть рану бинтом, змоченим в хлоргексидин – більш сильний антисептк.
• Якщо хлоргексидину немає під рукою, можна краї ранки змастити йодом.
• Зверху на родимку необхідно накласти стерильну пов’язку з бинта і зафіксувати стерильним пластиром.
• Якщо невус був пошкоджений не сильно і крові при цьому майже не було – достатньо промити рану антисептиком і прикласти на 15 хвилин стерильну пов’язку.
• Якщо родимка не повністю відпала, то терміново зверніться до лікаря. Найчастіше такої родимки радять позбутися, аби вона не заважала та не викликала неприємні відчуття.
• Не можна перев’язувати надірвану родимку ниткою. Процес видалення ушкодженої родимки повинен проводитися в належних умовах, де дотримуватимуться усіх заходів дезінфекції. До того ж лікар з’ясує вид родимки і місце пошкодження. При необхідності призначить додаткові лабораторні дослідження.

Реклама

3.7 3 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x