На старті: у Черкасах запровадять низку громадських проектів

На старті: у Черкасах запровадять низку громадських проектів

Результатом Інкубатору громадських проектів «Ідея-Дія-Результат»–2018 від громадської організації «Промолодь» стали 4 проекти-переможці, що спрямовані на активізацію черкаської громадськості у соціальній та культурній сферах. Про це на підсумковій презентації розповіли засновники інкубатору Даша та Іван Подоляни.

На старті: у Черкасах запровадять низку громадських проектівІнкубатор громадських проектів «Ідея-Дія-Результат» діє в Черкасах уже 4 роки. Цьогоріч до участі в конкурсі від інкубатору долучилося 13 громадських проектів, із яких компетентне журі обрало 4-х переможців. Вони отримають не лише певну суму коштів для реалізації ідеї, а ще й навчальну поїздку до Польщі та менторську підтримку від організаторів протягом часу впровадження проектів.

– Інкубатор працює за такою схемою: навчання, конкурсний відбір, призи, менторство та зміни. Основна мета, чому ми проводимо цей інкубатор, полягає в тому, щоб трішки змінити життя людей, які на нього приходять, і змінити наше місто в різних галузях, які цікаві нашим учасникам, – зазначила Даша Подолян.

Взагалі в середньому навчання відвідували 30-40 осіб кожної лекції, а унікальних відвідувачів усього було майже 75.

До складу журі входили відомі активісти та громадські діячі: Тетяна Ковальчук і Даша Подолян – із Черкас, Марія Насєдкіна – активістка з Києва, лідерка громадського організації «Дивовижні» та Олександра Бричук – громадська активістка родом з Черкащини, але останні роки працює в Кракові.

Отже, результатом конкурсу від «Ідея-Дія-Результат» є такі чотири проекти-переможці:
– «Протестуй професію» від активістки Анни Громадської.
– «Школа менеджерів культурних проектів» від активістки й засновниці «КіноШоту» Вікторії Лаврентьєвої.
– «Дбайливо до себе» від активістки Тетяни Родіної
– PR-агенція соціального спрямування «#SemenovaMedia» від журналістки Ірини Семенової.

На старті: у Черкасах запровадять низку громадських проектів«Протестуй професії» від Анни Громадської – це літній практикум для учнів 9-11 класів. Актуальність проекту полягає в тому, що лише 35 % населення України працює за тим фахом, за яким вони отримували освіту. На це були витрачені кошти батьків чи держави, особистий час, зайняли чуже місце і в результаті всі такі дорогі ресурси були витрачені просто даремно.
– Тому, власне, й постає питання, чому до вибору напряму освіти підходять так не свідомо. І для себе я дала таку відповідь: після закінчення школи учні взагалі не мають уявлення, що таке та чи інша сфера діяльності, яке це робоче місце тощо, – зауважує активістка. – Тож я у своєму проекті пропоную учням протягом літа познайомитися з різними професіями зсередини, шляхом особистих зустрічей із професіоналами цих сфер. Особливість такої практики полягатиме в тому, що вона відбуватиметься в робочих умовах, щоб відчути саму атмосферу. Перший цикл практикумів почнеться вже 18 червня.

На старті: у Черкасах запровадять низку громадських проектівДругим проектом-переможцем компетентне журі обрало «Школу менеджерів культурних проектів» Вікторії Лаврентьєвої.
– На сьогодні в Черкасах з’являється багато культурних ініціатив, але, на мою думку, вони мають більш хаотичний і несистемний характер. Причиною цього вбачаю відсутність достатніх і сучасних знань в управлінні культурними проектами застарілі методи їх впровадження та некваліфіковані ініціатори, – говорить авторка проекту. – Тому я вирішила створити таку школу, яка працюватиме протягом 4 тижнів щовихідних для 10-15 учасників. Так 8 досвідчених лекторів-професіоналів у цій справі проведуть 8 лекцій на теми як впроваджувати культурні проекти в сучасному світі, ділитимуться практичними кейсами. Другою частиною навчання будуть спеціальні тренінги на тему сучасного мистецтва, а також презентація проектів учнями школи і відповідне їх впровадження.
Проект розрахований на митців, творчу молодь, працівників управлінь культури місцевих органів влади, які охочі покращити й поновити свої знання.

На старті: у Черкасах запровадять низку громадських проектівТетяна Родіна представила проект «Дбайливо до себе», який спрямований на підтримку матерів, що перебувають у післяпологовій депресії. Жінка сама мама двох діток, є фахівцем, який надає підтримку вагітним та у післяпологовий період.
– Торік в Одесі стався трагічний випадок – мати вбила свою 4-місячну дитину й покінчила життя самогубством. Після цього у всій нашій тусівці порушили питання про те, хто має допомагати таким жінкам. Ми зініціювали створення спільнот у багатьох містах України, що називалися «Бережно к себе». Це був простір, який передбачав офлайн зустрічі, інформаційну та психологічну підтримку. Я до цього проекту теж долучилася, адже післяпологова депресія вважається світовою проблемою, –розповідає переможиця. – Мій проект розрахований на жінок, вагітних жінок, медперсонал, для їхніх сімей. Планую організувати масштабну інформаційну кампанію з розміщенням плакатів, створення інформаційного ресурсу, де акумулювати відповідну інформацію, долучити ЗМІ. Для цього я заручилася підтримкою спеціалістів із цих питань.

Черкаська журналістка Ірина Семенова свою ідею почала втілювати вже безпосередньо перебуваючи на навчанні в інкубаторі громадських проектів. Суть роботи її PR-агенції соціального спрямування «#SemenovaMedia» у тому, щоб допомогти крутим і класним соціальним проектам через співпрацю із основними клієнтами з бізнесом.
– Більшість людей не розуміють про те, що про свої ініціативи потрібно правильно говорити, їх потрібно рекламувати, особливо, якщо вони спрямовані на покращення тієї чи іншої сфери нашого життя, – наголошує піарниця. – Як це працює? Ми беремося піарити якийсь бізнес і на цю ж суму безкоштовно створюємо пакет для соціальної ініціативи і супроводжуємо його впровадження для соціальних ініціатив. Робимо для тих, хто потребує PR-підтримки: ГО-початківці, ініціативні групи громадських ініціатив і активні громадяни. Для цього ми зібрали чималу команду.

На всіх переможців Інкубатору громадських проектів «Ідея-Дія-Результат»–2018 від громадської організації «Промолодь» чекають подарунки – це можливість закупити необхідні речі для втілення проекту на суму 200 євро на один проект та навчальна поїздка до Польщі на тиждень, гроші на яку збирають серед прогресивного та соціально відповідального бізнесу Черкас.

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x