100 тисяч черкасців залишиться без субсидії

100 тисяч черкасців залишиться без субсидії

Такі реалії ухвалених Кабінетом міністрів змін щодо правил надання субсидій, які набули чинності з 1 травня цього року. Так, вводяться додаткові – більш жорсткі – обмеження для споживачів субсидій, які стосуються майнових та фінансових статків родин. Зокрема, через такі нововведення більше 30 тисяч черкаських родин будуть позбавлені права на субсидію. Орієнтовно, близько ста тисяч осіб. Повідомляють в прес-службі Черкаської міської ради.

Про це сьогодні під час оперативної наради в міськвиконкомі повідомив директор департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Олег Гудзенко.

За його словами, органи місцевого самоврядування не мають жодних важелів впливу на цю ситуацію і змушені виконувати урядові документи.

– Зараз щоденно спеціалісти департаменту приймають близько 1200 жителів Черкас з питань щодо надання субсидії. Навантаження колосальне. Відзначу, що значній частині з цих заявників доводиться відмовляти через ухвалені Кабінетом Міністрів зміни до правил у надання такої види державної допомоги. Зрозуміло, що люди все обурення направляють на нас з цього приводу. Хоча ні департамент, ні загалом Черкаська міська рада не може нічим зарадити у цій ситуації, – зауважив Олег Гудзенко.

Міський голова Анатолій Бондаренко наголосив, що згідно з державним курсом щодо децентралізації, більше повноважень передаються на місця. При цьому Уряд перекладає на плечі громади міст додаткові функції без належного фінансування. Це стосується й утримання закладів профтехосвіти, пільгові перевезення, додаткове фінансування галузей освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунальної сфери тощо.
– Тобто ми змушені коштами міської громади покривати державні функції. Невтішна ситуація, на жаль, складається і з наданням субсидій. Оскільки за такою допомогою найчастіше звертаються найменш захищені наші громадяни. Зрозуміло, що у наданні субсидії має бути справедливий підхід щодо статків тих, хто її отримує. Проте численні звернення громадян, які приходять до департаменту соціальної політики з обуренням щодо відмови у наданні субсидії, доводять актуальність цієї проблеми, – наголосив Анатолій Бондаренко.

Підтримав його і заступник міського голови Юрій Ботнар, відзначивши, що Уряд, ухвалюючи такі документи, обмежує права людей в отриманні державної допомоги.

– При цьому весь негатив від таких дій урядовці \”спихують\” на органи місцевого самоврядування, налаштовуючи громаду проти міської влади. Оскільки саме до структурних підрозділів Черкаської міської ради звертаються люди з такими питаннями, – наголосив Юрій Андрійович.

Для прикладу, Олег Гудзенко розповів, що торік спеціалістами департаменту прийнято близько 200 тисяч відвідувачів. Найбільша кількість звернень черкащан стосується надання субсидій.

На початок цього року програмою житлових субсидій у департаменті охоплено 63 тисячі 600 домогосподарств. Для порівняння – у 2016 році їх налічувалось 57 тисяч 300 домогосподарств, а у 2014 році житлову субсидію отримувало лише 5 тисяч домогосподарств.

– Зростання кількості домогосподарств, які отримують субсидії, було пов’язано з одного боку із спрощенням процедури їх надання (призначення субсидії на підставі заяви та декларації про доходи, зняття деяких обмежень щодо майнового стану, оформлення субсидії особам, які орендують житло; надання на вибір заявника або субсидії або пільги; здійснення розрахунку субсидії на наступний період без звернення тощо). З іншого боку – таке збільшення із суттєвим підвищенням вартості житлово-комунальних послуг, та як наслідок – набуття більшою кількістю черкащан права на їх отримання, – повідомив Олег Гудзенко.

Водночас за призначенням різних видів соціальної допомоги та компенсацій у 2017 році звернулося 21 тисяча 800 осіб, що на 2 тисячі 400 осіб менше, ніж у 2016 році.

З питань оформлення пільг до департаменту звернулося у 2017 році 30 тисяч осіб.

Тоді як на сьогодні на обліку у Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 59 тисяч 700 осіб.

На початок цього року програмою житлових субсидій у департаменті охоплено 63 тисячі 600 домогосподарств.

Для порівняння – у 2016 році їх налічувалось 57 тисяч 300 домогосподарств.

А у 2014 році житлову субсидію отримувало лише 5 тисяч домогосподарств.

100 тисяч черкасців залишиться без субсидії

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x