Тетяна Кандул: «Алергія – це хронічна патологія»

Тетяна Кандул: «Алергія – це хронічна патологія»

Нині алергія доволі поширена хвороба. На початку літа, коли активно квітнуть кущі, дерева і трави, а тополиного пуху літає стільки, що хоч вікна не відкривай, у алергіків – загострення.

Про найпоширеніші алергени та профілактичні заходи розповіла лікар-алерголог Черкаської обласної лікарні Тетяна Кандул.

– Загалом схильність до алергічних захворювань передається спадково. Проте алергія може бути і набутою. Вона найчастіше проявляється у молодих людей працездатного віку, – зауважує Тетяна Борисівна. – Є декілька періодів загострення алергії. У квітні–травні, коли цвіте верба та ліщина. Потім у червні–липні може виникати алергія на лугові трави і злаки: тимофіївка, жито тощо. У серпні–вересні найагресивніше проявляється алергія на пилок бур’яну. Мабуть, багато хто чув про амброзію. Проте мало хто знає, що така корисна рослина, як соняшник, також дуже алергенна. Взимку алергія зазвичай на домашній пил, пір’я подушки та шерсть тварин. До речі, зараз для виготовлення подушок часто використовують шерсть вівці. Через це вночі у алергіків погіршується дихання, а протягом дня відновлюється. Зустрічається у наших пацієнтів і харчова алергія. Зараз дуже багато на прилавках екзотичних фруктів, що не всі організми, особливо дитячі, добре засвоюють. Також при самолікуванні та самостійному вживанні сильнодіючих препаратів може виникнути медикаментозна алергія із тяжкими проявами та серйозними наслідками.

Спадкова алергія проявляється з раннього віку та доволі агресивно. Тож, у такому випадку, чим раніше звернутися до алерголога, тим швидшим буде результат. За словами лікарки, без лікування та профілактики алергія «обростає» супутньою патологією і може трансформуватися у більш тяжкі форми. Поступово алергічне запалення із носоглотки опускається у бронхи. У результаті виникає бронхіальна астма, що супроводжується тяжкими нічними нападами задухи. Крім того, чим раніше алергік звернеться до фахівця, тим простішим буде лікування. Адже з часом організм все менше реагує на антигістамінні препарати.
У діагностичному центрі Черкаської обласної лікарні за допомогою спеціальних аналізів можна з’ясувати свій алерген. Там наявні проби з побутовими, пилковими і харчовими алергенами. Тобто, весь спектр обстеження алергії, щоб поставити точний діагноз.

Профілактичні заходи:
• як правило, алергіки знають своїх «ворогів». Якщо напад стався без видимих причин, проаналізуйте свої дії: що нового їли, чіпали (тварин, тканина), використовували (мийні засоби, косметику). Цей алерген потрібно виключити та поспостерігати за собою: якщо ви виявили «винуватця», то напади не повторяться;
• у періоди загострення намагайтеся не виходити на вулицю до 11:00 – у ранкові години в повітрі більше пилку;
• після повернення з вулиці приймайте душ, умивайте обличчя, промивайте ніс і очі водою;
• намагайтеся не виїжджати на природу в період цвітіння рослин і не їздити в машині з відкритими вікнами;
• антимоскітні сітки на вікнах промивайте щовечора;
• якщо маєте алергію на шерсть тварини – уникайте контакту з ними;
• пийте достатню кількість чистої води (літр–півтора на день). Так ви допомагаєте організмові виводити токсини й знімаєте навантаження з нирок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x