Городні роботи у червні

Городні роботи у червні

Початок літа – один із найважливіших періодів у житті городника. Хоча в цей час уже значна кількість культур висаджено, уваги вони потребують не менше, ніж навесні.

Основні роботи по овочевим культурам у червні – висадка розсади, прополка, підживлення, полив і захист рослин. Із на початку червня висівають кореневу петрушку у відкритий ґрунт і залишають її під зиму. На грядки висівають огірки, а також кабачки, патисони, гарбуз, кріп, цвітну капусту. Під плівку висаджують огірки, баклажани, перець. У землю на добре підготовлений ґрунт на глибину 12–14 см садять розсаду томатів. Для низькорослих штамбових сортів відстані в ряду 25 см, між рядами – 40–45, а для низькорослих – в ряду 50 см, між рядами – 60 см у шаховому порядку. Відразу ставлять кілочки для підв’язування рослин. Надто високі рослини висаджують похило, верхівкою на південь. Розсаду
10–12 днів не поливають, щоб коріння заглибилося в нижні шари ґрунту, що забезпечить більш міцні, здорові і присадкуваті кущі.

Під час зав’язування перших плодів рослини обприскують розчином кальцієвої селітри
(1 ст. л. на 10 л води) щоб зменшити гниль. Проти осипання квіток рослини обприскують під час цвітіння борною кислотою (1 ч. л. на 10 л води). У похмуру погоду рослини підживлюють калієм (1 ст. л. на 10 л води), а в сонячну – азотом (1 ст. л. сечовини на 10 л води) у ґрунт.

Із 5 по 10 червня висівають на грядку редиску і висаджують розсаду огірків. Огірки висаджують в один ряд на відстані 15 см один від одного, з глибиною посадки 5–6 см. Стебло не заглиблюють, а якщо воно сильно витягнулося, то на поверхню ґрунту до нього підсипають тирсу або торф на 2−3 см. Поливають огірки теплою водою, але не рясно. До цвітіння їх краще поливати вранці, а під час плодоношення – ввечері. За вегетацію їх 4–5 разів підгодовують (на 10 л води
1 ч. л. сульфату калію, 1 – аміачної селітри, 1 – сечовини і 0,5 л коров’яку). Підгодівлі повторюють через 2 тижні, краще в другій половині дня.

Із 10 по 20 червня висаджують розсаду цвітної капусти у відкритий ґрунт і проводять посів її насіння під плівку. Проводять посадку білокачанної капусти середніх сортів, салату. Збирають урожай редиски, салату, шпинату, щавлю, зеленої цибулі, кропу. Висівають цибулю-батун, петрушку, щавель. Підв’язують насінники овочевих до кілочків. Збирають урожай ранніх сортів картоплі.

З настанням теплих днів з’являється маса шкідників і хвороб, особливо багато їх у парниках, теплицях, під плівкою. Тому ґрунт з парників і теплиць, сміття і всі рослинні залишки виносять, складають в штабель, залишають на 2–3 роки, перелопачують і потім знову використовують. Для знезараження ґрунту на 1 м кв. вносять 100 г хлорного вапна восени, закладають граблями.

При порушенні балансу поживних речовин, режиму вирощування (зниження температури, освітленості, підвищення вологості) рослини хворіють неінфекційними хворобами. Тому варто уважно стежити за станом листя і стебел, щоб вчасно визначити, які добрива використовувати.
Із середини червня вже можна всерйоз займатися поливом городніх рослин, звісно, за умови, якщо погода сама про це не потурбується.

Також не варто забувати, що саме на початку літа особливо активно ростуть не лише культурні рослини, а й ті, яких городники поважають найменше. Яким би способом ви не боролися з бур’янами, не забувайте, що робити це потрібно обережно, щоб не зашкодити городнім рослинам.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x